Gemeenten & Professionals, 10 januari 2020

Gastvrijheid en dankbaarheid

Uitgebreid dineren aan een mooi gedekte tafel. Gezellig én fanatiek met de hele familie een kaartspel doen. Goede gesprekken naast de lichtjes van de kerstboom.  Het zijn van die kerstmomenten volgens het boekje. Bij vrijwilliger Jolanda Docter zat dit jaar niet alleen haar eigen familie aan tafel.
placeholder

Jolanda had haar cliënt, een gevluchte jongeman van 20 uitgenodigd om aan te schuiven. Hij kwam op zijn 16e alleen naar Nederland en kreeg na een moeizaam proces onlangs zijn verblijfsvergunning. Hij is nu zijn leven aan het opbouwen in Nederland en zij helpt hem daarbij.

‘Omdat hij van dezelfde leeftijd is als mijn eigen kinderen, herkenden ze veel in elkaar, het geeft een klik’, vertelde Jolanda. ‘De verschillen vallen ook op. Mijn kinderen hebben zoveel kansen in Nederland gekregen, hun leven is betrekkelijk zorgeloos. Deze jongen heeft zo’n andere positie en zo’n andere geschiedenis. Hij heeft veel moeten achterlaten om veilig te zijn. Mijn kinderen werden zich bewust van hun bevoorrechte positie, de veiligheid en warmte van het gezin waarin zij konden opgroeiden. Het maakte het een bijzondere kerst. En...onze gast won ook nog alle spelletjes!’

Zo’n ontmoeting is niet alleen heel gezellig en gastvrij, maar het is ook waardevol om vluchtelingen echt te ontmoeten, dat is toch heel anders dan de verhalen in de krant te lezen.