Gemeenten & Professionals, 5 oktober 2017

Gemeenteraadsverkiezingen 2018

Woensdag 21 maart 2018 zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Om ervoor te zorgen dat de politieke partijen in alle Nederlandse gemeenten een goede vluchtelingenparagraaf in hun programma’s opnemen, heeft VluchtelingenWerk Nederland een ‘Actieplan voor integratiebeleid vluchtelingen’ opgesteld.

Noodzakelijk Goede begeleiding en snelle, duurzame integratie van vluchtelingen is belangrijker dan ooit. Gemeenten spelen een grote rol in deze integratie. Wat kunnen lokale politieke partijen hierin betekenen voor vluchtelingen in hun gemeente? In dit actieplan komt VluchtelingenWerk met concrete voorstellen op de thema's huisvesting, inburgering, arbeidsparticipatie en een integrale aanpak. Steeds meer gemeenten ontwikkelen speciaal beleid voor vluchtelingen gericht op een goede en snelle integratie. Zij pakken hiervoor hun regierol serieus op. Wij moedigen alle politieke partijen aan zich hiervoor blijvend in te zetten.

Kansen vergroten Met enkele concrete voorstellen willen we partijen laten zien dat ook in hun gemeente de kansen op succesvolle, duurzame integratie worden vergroot. Het actieplan wordt naar alle lokale politieke partijen opgestuurd. Niet ontvangen? Dan is dit plan hier te bekijken.

Regiobijeenkomsten en ontmoetingen Daarnaast organiseert VluchtelingenWerk bijeenkomsten en ontmoetingen in de regio’s waar lokale politici met vluchtelingen en met medewerkers van VluchtelingenWerk in gesprek kunnen gaan. In het najaar gaan onze regiomanagers en/of teamleiders graag persoonlijk in gesprek met raadsleden of fracties. In het voorjaar gaan we in onze regio een aantal bijeenkomsten organiseren voor (nieuwe) raadsleden. Tijdens de bijeenkomsten laten we zien wat er voor een gemeente bij komt kijken als vluchtelingen daar komen wonen. Van asielopvang tot huisvesting en van de taal leren tot volledige zelfredzaamheid.

Voor meer informatie over het actieplan en over de bijeenkomsten en ontmoetingen in de verschillende regio’s stuur een e-mail naar gemeenteraadsverkiezingen@vluchtelingenwerk.nl. Dan neemt een medewerker uit de betreffende regio graag contact op.Voor beleidsambtenaren, wethouders en andere mensen die bij vluchtelingen betrokken zijn in Gelderland worden er door de provincie Gelderland en VluchtelingenWerk Oost Nederland ook kennistafels georganiseerd per regio. Daarvoor kunt u contact opnemen met Sjon Oude Egberink soudeegberink@vluchtelingenwerk.nl.