Gemeenten & Professionals, 7 september 2017

Gemeenteraadsverkiezingen 2018

De integratie van vluchtelingen zal één van de belangrijkste thema’s van de komende gemeenteraadsverkiezingen zijn. Deze verkiezingen vinden plaats op woensdag 21 maart 2018. Om ervoor te zorgen dat de politieke partijen in alle Nederlandse gemeenten een goede vluchtelingenparagraaf in hun programma’s opnemen, heeft VluchtelingenWerk Nederland een ‘Actieplan voor integratiebeleid vluchtelingen’ opgesteld.

Noodzakelijk

Goede begeleiding en snelle, duurzame integratie van vluchtelingen is belangrijker dan ooit. Gemeenten spelen een grote rol in deze integratie. Wat kunnen lokale politieke partijen hierin betekenen voor vluchtelingen in hun gemeente? In dit actieplan komt VluchtelingenWerk met concrete voorstellen op de thema's huisvesting, inburgering, arbeidsparticipatie en een integrale aanpak. Steeds meer gemeenten ontwikkelen speciaal beleid voor vluchtelingen gericht op een goede en snelle integratie. Zij pakken hiervoor hun regierol serieus op. Wij moedigen alle politieke partijen aan zich hiervoor blijvend in te zetten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kansen vergroten

Met enkele concrete voorstellen willen we partijen laten zien dat ook in hun gemeente de kansen op succesvolle, duurzame integratie worden vergroot. Het actieplan wordt naar alle lokale politieke partijen opgestuurd. Niet ontvangen? Dan is dit plan hier te bekijken.

Regiobijeenkomsten

Daarnaast organiseert VluchtelingenWerk bijeenkomsten in de regio’s waar lokale politici met vluchtelingen en met medewerkers van VluchtelingenWerk in gesprek kunnen gaan over integratie. Tijdens de bijeenkomsten laten we zien wat er voor een gemeente komt kijken als vluchtelingen daar komen wonen. Van huisvesting en begeleiding naar werk tot volledige zelfredzaamheid.

Voor meer informatie over het actieplan en over de bijeenkomsten in de verschillende regio’s stuur een e-mail naar gemeenteraadsverkiezingen@vluchtelingenwerk.nl. Dan neemt een medewerker uit de betreffende regio graag contact op.