Gemeenten & Professionals, 28 oktober 2019

Geslaagde ‘poetsochtend' bij VluchtelingenWerk Sommelsdijk

VluchtelingenWerk  Goeree-Overflakee in Sommelsdijk heeft vorige week, in samenwerking met Tandartspraktijk E.B. de Bles, voor het eerst een poetsochtend georganiseerd. Kinderen van statushouders tot 12 jaar, en hun ouders, konden deze ochtend bijwonen.
placeholder

De ochtend, georganiseerd door Nancy de Boer en tandartsassistente Ella Krijgsman, trok acht kinderen met hun ouders. De ochtend werd begeleid door twee tolken: Cheiman Houssein en Hannan el Guennouni. Nancy vertelt: 'Het idee voor de poetsochtend is ontstaan toen een van onze vrijwilligers naar de tandarts ging met een kind dat een flink abces in haar mond had. Ze raakten aan de praat en van het een kwam het ander.'

De kinderen kregen van de tandartsassistente voorlichting over hoe ze het beste kunnen poetsen en er werd ook geoefend. Daarnaast vertelde zij welke voedingsmiddelen het gebit kunnen aantasten. Zo is bijvoorbeeld de zuurtegraad in energiedranken erg slecht voor de tanden. Ook was er aan een verantwoorde traktatie gedacht: mandarijntjes. Aan het eind van de ochtend kregen de kinderen een tandenborstel en tandpasta mee naar huis.

De tandartspraktijk organiseert al jaren poetsochtenden voor onder andere kinderen en het leek hen goed om dit nu speciaal voor kinderen van statushouders te doen. Ella Krijgsman: “Het viel me op dat de meeste kinderen, gelukkig, regelmatig naar de tandarts gaan. Voor kinderen met een vluchtelingachtergrond vind ik dit toch best knap. De meeste mensen zijn toch altijd een beetje bang voor de tandarts. En het zou jammer zijn, als kinderen de dupe worden van de angst van hun ouders of van slechte voedings- en poetsgewoonten. Gelukkig is tandheelkundige zorg gratis tot 18 jaar.'

Zowel de medewerkers van VluchtelingenWerk als de tandartspraktijk kijken terug op een leuke, geslaagde ochtend. Er zijn plannen om in de eerste helft van 2020 weer een voorlichtingsochtend te organiseren.