Gemeenten & Professionals, 3 augustus 2021

Haarlemse kringloopwinkel Woord en Daad én koffiebar zorgen voor verbinding & ontmoeting in de wijk

Eenzaamheid bestrijden, een luisterend oor bieden, vrijwilligerswerk, statushouders aan het werk helpen, maatschappelijk werk, winkelen en een kopje koffie drinken. Alles met hart en ziel voor de medemens.
placeholder

Ontmoeting en verbinding

70 vrijwilligers werken er in de mooie nieuwe Kringloopwinkel aan de Frieslandlaan 1 in Haarlem. De kringloopwinkel is een samenwerking tussen Woord en Daad en Het Open Huis van Stichting Ontmoeting. Met weinig middelen hebben ze een oude autogarage omgebouwd naar een Kringloopwinkel en een speciale koffiebar voor de buurt. “Er was hier helemaal geen buurthuis of iets dergelijks, dus we vonden het belangrijk dat mensen elkaar kunnen ontmoeten in de wijk. Zo is het idee voor de koffiebar ontstaan,” vertelt Anja Rijkers, werktrajectbegeleider bij Stichting Ontmoeting en de kringloopwinkel.

12 statushouders aan de slag

Anja geeft een rondleiding door de winkel en vertelt wat ze allemaal doen. Er is van alles te koop, boeken, kleding, servies en er staat ook een oude piano in een hoekje. “Elke week komt hier iemand uit de buurt op de piano spelen. We wilden de piano eerst verkopen, maar op de piano hangt nu een foto van de meneer die wekelijks komt spelen. Iedereen is hier welkom.”

Zo ook Asha uit Somalië. “Ik vind het leuk om in de winkel te werken,” vertelt ze. “Niet om achter de kassa te staan, want ik wil in beweging zijn.”

Er werken nu 12 statushouders in de winkel. In het afgelopen jaar hebben 10 statushouders een traject afgerond of zijn uitgestroomd. “Het begon allemaal met een Syrische jongen die in de wijk woonde en een vaste klant was. Hij vroeg of hij hier mocht komen werken en later ook een vriend van hem. Er is toen contact gezocht met de jobcoach van VluchtelingenWerk en nu werken er 12 statushouders bij de kringloopwinkel als vrijwilliger. ”

Begeleiding op maat

“Als mensen hier beginnen dan kijken we goed naar de individuele situatie. Waar liggen de interesses en talenten? Ook als je dat nog niet weet is dat niet erg. Stapje voor stapje gaan we vooruit. Dat is zo mooi om te zien. Er was bijvoorbeeld een vrouw die bij de Action werkte, maar de kassa niet onder de knie kreeg. Hier heeft ze dat rustig kunnen leren en nu kan ze weer aan het werk bij de Action.” Ook Muhannad werkte eerst in de kringloopwinkel, maar heeft nu een betaalde baan in de horeca.

Mijn tweede familie

Ook spreken we Rashid. Hij is elektricien en komt uit Syrië, is 52 jaar en is nu 4 jaar in Nederland. Hij werkt sinds november 2019 twee dagen per week bij Woord en Daad als vrijwilliger. Hij is erg blij dat hij in de kringloopwinkel werkt. “Het voelt als mijn tweede familie,” vertelt hij.

Samen met vrijwilliger Rob rijdt hij op de bus en brengen ze spullen weg en halen ze nieuwe op. Ze zijn echt vrienden geworden. Toen Rob laatst ziek was heeft Rashid eten gebracht. “Het is belangrijk om actief te blijven en niet thuis te blijven zitten. In Syrië had ik een grote familie, maar in Nederland niet. In de winkel heb ik de taal goed geleerd en ervaring opgedaan. Het zijn allemaal lieve mensen.” Vol trots laat Rashid de mooie tegelvloer zien in de koffiebar en de keuken die hij heeft gemaakt samen met een aantal andere vrijwilligers. Rachid wil in de toekomst graag een opleidingsplaats in de logistiek, maar daarvoor moet hij nog wel even zijn rijbewijs halen. Via een crowdfundingsactie is er nu al 500 euro verzameld voor zijn rijbewijs.

Vrouwen aan de slag

Ook is er sinds kort “Vrouwen aan de slag” gestart, een onderdeel van het project Aan de Slag. Wekelijks komen er twintig vluchtelingvrouwen bij elkaar die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Er worden er verschillende activiteiten georganiseerd. Ze worden begeleid door een jobcoach van VluchtelingenWerk. Het doel is om deze vrouwen actiever mee te laten doen in de maatschappij als tussenstap, voordat ze aan het werk kunnen. Na dit traject is het de bedoeling dat ze vrijwilligerswerk gaan doen of een bijbaan.

 

Bied Afghanen bescherming

VluchtelingenWerk Nederland roept het Nederlandse kabinet op om Afghaanse vluchtelingen de bescherming te bieden die zij nu heel hard nodig hebben. Help ook mee en laat je stem horen!
Teken nu de petitie