Gemeenten & Professionals, 9 augustus 2021

'Ik doe dit nu drie jaar en heb veel blije mensen meegemaakt'

Mohamed Hakeddin ontvluchtte Eritrea en weet dus hoe het is om alleen in een vreemd land aan te komen. Die ervaring zet hij nu in als vrijwilliger van VluchtelingenWerk Rotterdam: ‘Het geeft me voldoening dat ik iets kan betekenen voor vluchtelingen en voor de Nederlandse maatschappij.'
placeholder

Over zichzelf:

Ik kom uit Eritrea, ben 63 jaar, getrouwd en heb twee kinderen. Ik spreek Arabisch, Nederlands, Engels, Tigrinya en Amharic. Ik ben 34 jaar geleden als vluchteling naar Nederland gekomen en heb lang gewerkt in een zorginstelling. Nu ben ik uit de roulatie.

Over zijn werk bij VluchtelingenWerk:

Ik ben zelf vluchteling geweest, ik weet hoe moeilijk het is om opnieuw te beginnen in een land waar je de taal en cultuur niet kent. Ik zie mezelf als bruggenbouwer, iemand die twee culturen met elkaar verbindt. Ik ben lid van een Eritrese vereniging, heb een tijdje geleden een training gegeven om mensen weerbaarder te maken en radicalisering te voorkomen.

Mijn werkdag bestaat uit het begeleiden van mensen richting zelfredzaamheid. Ik help hen met post die ze ontvangen over belastingen, verzekeringen, hun uitkering. Ik geef informatie, praat met hen over hun toekomst, wat ze van plan zijn en wat ze kunnen doen. Mensen die uit Eritrea gevlucht zijn vragen naar mij. Ze vinden het fijn dat ik bekend ben met hun tradities, hun taal en cultuur.

Mijn mooiste moment?

Ik doe dit nu drie jaar en heb veel blije mensen meegemaakt. Vorige week was ik toevallig voor een cliënt een mail aan het schrijven. Op dat moment krijgt hij nieuws dat zijn gezin hier naartoe mag komen. Een lichtpunt in zijn leven. Het geeft me voldoening dat ik iets kan betekenen voor vluchtelingen en voor de Nederlandse maatschappij.

Wie komt er helpen?

VluchtelingenWerk Rotterdam is op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Wie komt er helpen als maatschappelijk begeleider, administratief medewerker of telefonist/receptionist? Klik hier voor onze vrijwilligersvacatures of mail naar vrijwilligersfunctie-rotterdam@vluchtelingenwerk.nl