Gemeenten & Professionals, 17 oktober 2019

'Ik ga toch geen muizen eten?'

Het is zomerschoolvakantie 2019. Een gezin met 4 zoontjes uit Somalië komt in het Zeeuwse Meliskerke wonen. Demi en Truus Dingemanse worden gevraagd of ze dit gezin willen gaan begeleiden. Hieronder hun mooie verhaal:
placeholder

'Mevrouw is zwanger van een tweeling en er moet van alles geregeld worden want de bevallingsdatum komt snel dichtbij al. Nadat we alles op de rails hebben gekregen als maatschappelijk begeleidsters merken we toch dat er een grote cultuurshock is. Alle gebruiken uit Somalië zijn hier in Nederland voor de familie bijna niet toepasbaar en echt heel nieuw. De goede verloskundige begeleiding is iets waar Nederland om bekend staat. In Somalië wacht je gewoon de bevalling af en dan beval je.
Helaas moest deze bevalling worden ingeleid, hetgeen heel ongebruikelijk is voor de familie.
Op 7 oktober is er een prachtige meisjestweeling geboren waar de familie ontzettend blij mee is. Voor vader is het de eerste keer dat hij een bevalling meemaakt en volgens uiterst westers gebruik zelf de navelstreng mag doorknippen.

Ritueel

En er was dit keer nog veel meer heel anders. Heel Nederlands... Naast de medische begeleiding, navelstreng doorknippen en kraamzorg aan huis is er ook het traditionele 'beschuit met muisjes ritueel'.
Aan één van de zoontjes vertelden we, dat we de volgende dag terug zouden komen om beschuit met muisjes te trakteren. Zijn reactie was er eentje vol ongeloof. 'Ik ga toch geen muizen eten?', was zijn antwoord.
Dat ze de volgende dag een lekkere traktatie kregen, vond het gezin heel bijzonder en lekker.
We wensen de familie veel geluk en gezondheid met de twee nieuwe wereldwondertjes.'

Truus en Demi Dingemanse

 

 

 

 

Wie komt er helpen?
Vrijwilligers van VluchtelingenWerk maken op Walcheren voor nieuwkomers het verschil. Nieuwe buurtgenoten worden welkom geheten en op weg geholpen. En ze maken kennis met Nederlandse cultuur, gewoonten, normen en waarden. We zijn nog op zoek naar versterking. Wie komt er helpen? 

Zie hier onze vacatures.