Gemeenten & Professionals, 13 maart 2019

‘Ik leerde veel op de workshop Participatieverklaring’

De gemeente Hoeksche Waard organiseerde op 5 en 12 maart een workshop Participatieverklaring. Waarvoor waren vluchtelingen en andere nieuwkomers uitgenodigd voor deze workshop? Om een goed beeld te krijgen over de waarden van de Nederlandse samenleving.
placeholder

Trainster Emnet Tesfay besprak de waarden op een interactieve manier aan de hand van praktijksituaties, bijvoorbeeld op het gebied van gelijke behandeling, werkgelegenheid en familierecht. Zij vroeg aan de deelnemers onder andere of iemand met een bijstandsuitkering mag werken. Verbazing klonk in het leslokaal van HW Werkt op het positieve antwoord. De trainster legde uit dat inkomen uit arbeid wel gemeld moet worden aan de Sociale Dienst.

Deelnemer Saboon Ismail vond het belangrijk om de waarden te weten. Zijn vrouw Sumaia Arabab Yakoob Eshak voegde eraan toe ‘Ik begrijp helaas niet alles door de taal.’ Trainster Emnet gaf de workshop in het Nederlands, en herhaalde haar vraag of uitleg in het Engels, Arabisch of Tigrinya als deelnemers dit aan haar vroegen.

Ook deelnemer Bashar Mohamad vond de workshop goed. ‘Niet iedereen die hier komt wonen, kent de regels. Het is goed om dit wel te weten.’Trainster workshop luistert met deelnemer

Deze kennismaking van Nederlandse kernwaarden is ter voorbereiding op de ondertekening van de participatieverklaring. Aanwezig zijn bij de workshop Participatieverklaring is een verplicht onderdeel van het inburgeringsexamen.