Gemeenten & Professionals, 11 februari 2020

Inburgeraar Maryam maakt een nieuwe outfit voor haar nieuwe leven

De Iraanse kunstenares Maryam Mashhooriazar exposeert haar werk bij de Kunstuitleen in de bibliotheek in Rijswijk. Dat doet ze samen met Marieke Klok. De expositie duurt tot 21 februari.
placeholder

Maryam is een ijverige cursiste op onze inburgeringslocatie Westland. Zij studeerde schilderkunst aan de universiteit in Teheran. Haar werk werd eerder tentoongesteld in het AZC in Rijswijk en in Naaldwijk.
Maryam laat in de tentoonstelling in Rijswijk twee kanten van haar werk zien. De periode van vóór en ná haar vlucht in 2018. ‘In de werken uit 2018 ziet u vrouwen die verweven zijn met elkaar en onder druk staan. Deze schilderijen hebben hun wortels in de achtergrond van mijn leven in Iran. Omdat een vrouw zijn een grote misdaad is in Iran. Vrouwen worden onderdrukt door mannen van geboorte tot dood.’Het werk na haar vlucht ademt volgens de kunstenares hoop uit. Het idee voor deze werken begon met een gedicht uit haar dagboek, van 24 jaar geleden:

Mijn vader was een kleermaker
Als kind hield ik meer van scharen dan van naalden en garen
En zo werd mijn leven aan stukken gescheurd!

‘Dit is een gedicht geschreven door een vrouw die op jonge leeftijd al wist dat ze niets van het leven hoefde te verwachten’, vertelt Maryam die afrekende met dat gevoel en het lot door te emigreren. ‘Ik moest mijn leven opnieuw opbouwen in dit deel van de wereld. Dus besloot ik al de stukken van mijn leven aan elkaar te naaien, zoals mijn vader, de kleermaker deed, om een nieuwe outfit voor mijn leven te maken. Dit ziet u terug in mijn werken, collages die aan elkaar gemaakt zijn en die een nieuw geheel vormen. Een collectie die jaren van verdriet laat zien, maar misschien ook een kleine hoop voor de toekomst.’