Gemeenten & Professionals, 10 juni 2018

Kennis delen over opvoeden en opgroeien in Syrische gezinnen

Professionals en vrijwilligers die met Syrische kinderen en/of gezinnen werken opgelet! Op 26 juni organiseren we in Zoetermeer de bijeenkomst : 'Opvoeden en opgroeien, Syrische cultuur en vluchtelinggezinnen'.
placeholder

De bijeenkomst in Zoetermeer is bedoeld om kennis te delen. Uit welke context komen de Syrische gezinnen, hoe wordt er in hun thuisland opgevoed? En tegen welke uitdagingen lopen ouders en hun kinderen hier aan? Het doel: de expertise over het opgroeien/opvoeden binnen twee culturen bij vrijwilligers en beroepskrachten uit heel Zuid-Holland die met onze cliënten werken vergroten.

Aanmelden kan nog tot 20 juni via de volgende link: https://www.vluchtelingenwerk.nl/zuidwestnederland/26juni
De kosten bedragen € 20,- per persoon.

Programma

19.15 uur: inloop
19.30 uur: aanvang programma

Syrische cultuur en opvoeden en opgroeien in Syrië

  • Gharib Ali zal u meer vertellen over de Syrische cultuur en met name over opvoeden en opgroeien en het onderwijs in Syrië. Gharib is coördinator bij de opvangorganisatie voor alleenstaande minderjarige vluchtelingen en heeft ruime ervaring in psycho-educatie. Daarnaast geeft hij trainingen over en aan vluchtelingen via de organisatie 'Nieuwlander'. Hij is zanger en kunstenaar. Gharib komt uit Syrië.

Vluchtelingkinderen in Nederland

  • Maartje Kersten en Mohamed Yousef nemen u mee in de beleving van vluchtelingenkinderen in Nederland. Mohamed is zelf pas een aantal jaar hier, gevlucht uit Syrië en hij was leerling van Maartje. Maartje gaf lang les aan kinderen van AZC Katwijk op OBS de Verrekijker. Ze is nu lid van het team 'De Vliegende Brigade' dat NT2 ondersteuning biedt voor kinderen die pas 1 a 2 jaar in Nederland zijn.

Pauze: de deskundigen zullen aanwezig zijn voor uw vragen.

Opvoeden tussen twee culturen

  • Sara Razay geeft een inkijkje in het hart van een Syrische ouder. Ze heeft een aantal Syrische gezinnen geïnterviewd die in een filmpje vertellen waar ze als opvoeders in een nieuw land tegen aan lopen. Als 9-jarig meisje is Sara samen met haar familie uit Syrië naar Nederland gekomen. Inmiddels is zij 25 jaar, studeert zij Social Work, heeft ze veel met nieuwkomers gewerkt en is zij nu werkzaam als werkconsulent/participatiecoach voor verschillende gemeenten.
  • Shukri Said zal in gesprek met Martin Janse vertellen over opvoeding en ontwikkelingsvragen van vluchtelingenouders en de levenservaring van hun kinderen. Zij heeft veel sprekende voorbeelden uit haar werk: Welke vragen er leven onder de ouders, wat komen zij tegen in contact met verschillende instanties? Shukri is pedagoog en geeft opvoedingsondersteuning aan vluchtelingouders en trainingen over opvoeden tussen twee culturen. Haar bedrijf heet 'Tusmo Pedagogisch Advies &Training'.

Het gehele programma zal geleid worden door Martin Janse, trainer bij VluchtelingenWerk Zuidwest-Nederland.

22.00 uur: einde en aansluitend napraten met Syrische hapjes tot 22.30 uur

Locatie:
Parochieel Centrum
Nicolaasplein 2, Zoetermeer.
Parkeren (beperkt) op het Nicolaasplein. Naast de Nicolaaskerk (ingang Leidsewallen) of parkeergarage CKC, Leidsewallen 80.

Bied Afghanen bescherming

VluchtelingenWerk Nederland roept het Nederlandse kabinet op om Afghaanse vluchtelingen de bescherming te bieden die zij nu heel hard nodig hebben. Help ook mee en laat je stem horen!
Teken nu de petitie