Gemeenten & Professionals, 8 maart 2019

Kunstwerk "Dreamers" ter gelegenheid Internationale Vrouwendag

"Het is vandaag internationale vrouwendag en wij zijn ontzettend blij en trots omdat we ter gelegenheid hiervan het bijzondere kunstwerk “Dreamers” in ontvangst hebben mogen nemen van Simone Rietmeijer. Simone heeft een prachtige boodschap in het kunstwerk verwerkt: Gelijkheid & Diversiteit. Het gaat over de spanning tussen gelijkheid en diversiteit in de Nederlandse samenleving. Voor de wet zijn alle individuen gelijk. Maar aan de andere kant vieren we in Nederland de diversiteit. We stellen dat individuen niet allemaal gelijk zijn, maar juist uniek.
placeholder

In het kunstwerk zijn dromende vrouwengezichten in verschillende kleuren en diktes hout gebeitst die met open ogen Nederland in kijken. Samen vormen de vrouwen een betegeling in de vorm van Nederland. Het is een tessellatie waarin per definitie alle figuren hetzelfde zijn, ontworpen aan de TU in Eindhoven onder begeleiding van professor Loe Feijs en collega’s. Het werk is geïnspireerd door de kunstwerken van de bekende Nederlandse kunstenaar M.C. Escher.

Omdat deze twee thema’s zo belangrijk zijn binnen VluchtelingenWerk is ervoor gekozen het kunstwerk aan VluchtelingenWerk Zuid-Nederland cadeau te doen. Het stuk is al eerder tentoon gesteld geweest in Stockholm op de internationale conferentie voor wiskunde & kunsten en krijgt nu een mooie plek in ons kantoor. Directeur Jacqueline de Visser: “Het is een eer dat we het hier tentoon mogen stellen, een pakkend beeld voor wat wij als organisatie willen uitstralen.”