Gemeenten & Professionals, 3 december 2015

Medewerkersbijeenkomst 17 november 2015

Na Rotterdam vorig jaar, vond de medewerkersdag dit jaar plaats op de eilanden. Als locatie is er gekozen voor het nieuwe theater “De Stoep” in de gemeente Nissewaard. In januari 2015 heeft deze gemeente een fusie ondergaan met verschillende gemeentes op het eiland Voorne-Putten en is de naam veranderd van gemeente Spijkenisse in gemeente Nissewaard. Een vergelijkbare situatie geldt voor VluchtelingenWerk Maasdelta. Ook wij gaan in januari 2016 van de organisatie-naam VluchtelingenWerk Maasdelta over op de naam VluchtelingenWerk Zuidwest Nederland. Onze voorzitter haalde dit ook aan in zijn toespraak. De laatste keer dus dat wij een medewerkersdag voor VluchtelingenWerk Maasdelta hadden !!

Het aantal aanmelding overtrof alle verwachtingen. Maar liefst 289! Hiervan zijn, ondanks de storm, 274 mensen daadwerkelijk aanwezig geweest.

Het programma hield een gezellige ontvangst, een buffet en een theatervoorstelling in.

Na de ontvangst nam voorzitter Iskos Mouradin het woord. Hij stelde zich aan ons voor (bij veel medewerkers was hij nog niet bekend) en vertelde dat hij zelf 5 jaar met zijn ouders en zusje in verschillende opvangcentra doorgebracht had. Hij bedankte alle vrijwilligers (de ruggengraat  van onze organisatie) voor hun inzet  het afgelopen jaar. 

Daarna nam Maria, coördinator van Vlaardingen, Maassluis en Schiedam namens onze directeur, die jammer genoeg door ziekte niet aanwezig kon zijn en zij op bepaalde onderdelen vervangt .Zij sprak vanuit het werkveld lovende woorden over al het werk wat onze vrijwilligers verzet hebben het afgelopen jaar. Zij benadrukte dat de vluchteling ons echt nodig heeft om zijn weg te vinden in onze samenleving.

Een minpuntje was dat de akoestiek in de grote foyer wat slecht was, waardoor de speeches niet helemaal goed verstaanbaar waren voor sommigen.

Inmiddels was de stemming er al aardig in gekomen. Tijdens het buffet verspreidden de mensen zich over het theater waardoor er leuke hoekjes ontstonden om gezellig bij te praten of kennis te maken met elkaar.
Om 20.00 werd iedereen verzocht om naar de grote theaterzaal te gaan. Hier lieten Jaoualia, Leyla en Fatima drie sterke jonge Nederlandse vrouwen van Marokkaanse en Turkse afkomst, ons zien wat het betekent om in twee werelden op te groeien. Iets wat vooral de kinderen van onze doelgroep ook te wachten staat. Ontroerend was de scène met de drie moeders die zelf nooit de kansen hebben gehad die hun dochters kregen, maar uitermate trots zijn op hun dochters. Kortom een voorbeeld van de weg die onze grote toestroom aan vluchtelingen nog te wachten staat.

Uit reacties van de medewerkers die binnen gekomen zijn via de mail kan geconcludeerd worden dat het een geslaagde laatste medewerkersbijeenkomst is geweest.

Volgend jaar zijn we niet meer Maasdelta maar Zuidwest Nederland. We wachten af  hoe deze bijeenkomst er dan uit gaat zien.

De foyer van De Stoep.

Meer foto's staan op intranet.