Gemeenten & Professionals, 16 juli 2021

Met de klas op excursie naar het Veluws Museum

Na een geruime tijd was het eindelijk zover, we konden eindelijk weer op excursie, want in de praktijk leren is toch wel het leukst! We zochten het dit keer dichtbij huis, namelijk het Veluws Museum in Epe: Hagedoorns Plaatse. Hier vind je een 300 jaar oude boerderij met een boerenerf, schuren, dieren, een groentetuin en oude werktuigen.
placeholder

De dag begon wat grijs en nat, maar uiteindelijk werd het droog en konden we een fijne wandeling op het grote boerenerf maken waar de groentetuin toch wel favoriet was. 
Een cursist die vroeger bijen hield, kon zijn geluk niet op toen hij zag dat er een bijenstal was. Oude herinneringen kwamen boven en er verscheen een glimlach van oor tot oor.

Het museum had een informatieve rondleiding verzorgd. De cursisten gingen even terug in de tijd en konden kennismaken met het boerenleven van de 18e eeuw. “Sliepen de boeren vroeger echt half zittend in die kleine bedstee?” “En kon je groente en vlees zo lang in een wekpot bewaren?” “Liepen ze vroeger echt zoveel op houten schoenen? Dat loopt toch niet lekker?” Verwondering alom! Ook werd er een kijkje genomen bij het klompen maken en werd er gereedschap getest.

De cursisten vonden de tentoonstelling over de tweede wereld oorlog ook erg interessant, want dit hadden ze tot nu toe alleen nog maar in boeken gelezen. Door de grote verzameling aan spullen te zien en te voelen, werd het pas echt tastbaar en konden ze de theorie aan de praktijk koppelen. Er werden volop filmpjes en foto’s gemaakt, want het thuisfront mocht natuurlijk mee genieten.

Tussendoor kregen we een stuk krentenwegge en kletsten we gezellig bij tijdens een kopje thee en koffie in de pauze. Tot slot werd er een souvenir gekocht, want een aandenken aan deze gezellige dag mocht natuurlijk niet ontbreken.

Tekst: Hester Klompstra, docent Inburgering