Gemeenten & Professionals, 4 juli 2017

‘Met goed eten en een gezellige sfeer wil ik mensen een topavond bezorgen’

‘In Syrië hebben wij een gezegde: het eten begint eerst met je ogen, dan met je mond. Oftewel: goed en lekker eten, begint met eten dat er mooi uitziet.’ En dat is precies wat de Rotterdamse startende ondernemer Ihab Oumari (27) wil doen in zijn Restaurant Jasmijn. Een Syrisch restaurant met een Nederlands tintje waar vluchtelingen en Nederlanders bij elkaar gebracht worden.
placeholder

De droom van Ihab


‘Ik wil dat mensen bij mij echt een avondje uit zijn. Dat ze zich thuis voelen, kennismaken met de Syrische keuken en in een sfeervolle omgeving een fijne avond hebben met elkaar,’ beschrijft Ihab zijn droom. ‘Goede service is voor mij heel erg belangrijk.’ Hij wil niet alleen maar Syrisch eten serveren. ‘Ik wil Nederlands en Syrisch bij elkaar brengen. In mijn restaurant kunnen mensen echt goed Syrisch eten proeven, maar ik serveer ook Nederlandse gerechten.’


Kaartjesmuur


‘Ik weet al precies hoe het decor eruit moet zien, met typisch Syrische en typisch Nederlandse elementen. In Nederland sturen mensen elkaar kaartjes voor allerlei gelegenheden: verjaardagen, vakanties, kerst… Dat vind ik heel mooi. Ik ben daardoor geïnspireerd geraakt en denk erover na om in mijn restaurant een kaartjesmuur maken. Iedereen kan er iets leuks op schrijven en mensen hebben meteen een gespreksonderwerp. Ook biedt het mogelijkheden om ontmoetingen te stimuleren. Bijvoorbeeld voor het vinden van een maatje of stageplaats.’


Eigen verantwoordelijkheid

Ihab vluchtte vanwege de oorlog uit Syrië en woont nu zo’n anderhalf jaar in Nederland. Hij streek in januari 2016 in Rotterdam neer en kwam daar in contact met onze collega's van VluchtelingenWerk Rotterdam.
In Syrië heeft hij veel ervaring opgedaan in het restaurantwezen. Hij begon al op jonge leeftijd. ‘Het idee om in een restaurant te werken komt van mijn moeder. Je hebt een eigen verantwoordelijkheid en moet leren voor jezelf te zorgen, zei ze. Zo begon ik op mijn dertiende te helpen in een klein restaurant. Later was ik assistent-kok en bedrijfsleider in meerdere restaurants en had ik een eigen internetcafé. Hierdoor heb ik ervaring met alle aspecten van het werk. Van koken tot inkoop, reserveringen, de financiën en medewerkers aansturen.’


Meer kansen voor vluchtelingen

Ihab is vastberaden een succes van Restaurant Jasmijn te maken. En zijn droom blijft niet bij één restaurant. ‘Ik wil in de toekomst meerdere zaken openen. Mijn restaurant is niet alleen een droom van mijzelf om iets in Nederland te doen. Ik wil vluchtelingen een kans geven om aan het werk te komen. Dat is niet altijd even makkelijk. In mijn restaurant kunnen ze werkervaring opdoen, de taal beter leren en een netwerk opbouwen.‘


Doneeractie


De afgelopen tijd heeft hij hard gewerkt aan het ondernemingsplan. Hij heeft hierbij samengewerkt met verschillende mensen die hem adviseerden. Om te kunnen beginnen heeft Ihab een startkapitaal nodig van 30.000 euro. Inmiddels loopt er een doneeractie en onderzoekt hij de mogelijkheden voor investeringen en crowdfunding. Kijk hier hoe jij Ihab kunt helpen zijn droom te verwezenlijken.