Gemeenten & Professionals, 24 december 2018

"Mijn vader kon als laatste van het gezin gelukkig ook komen."

Fatiha Oulad Abdellah is sinds een jaar juridisch begeleider bij VluchtelingenWerk Hoeksche Waard. De Rotterdamse Fatiha volgt een rechtenstudie en het is haar laatste studiejaar.  Zij vertelt: ”Ik heb altijd al vrijwilligerswerk willen doen. Deze vacature bij VluchtelingenWerk vond ik op een vacaturewebsite en is een goede werkervaringsplek."
placeholder

"Ik help vluchtelingen bij hun gezinshereniging. Als vluchtelingen een verblijfsvergunning hebben ontvangen, moeten zij binnen drie maanden een aanvraag indienen,” legt Fatiha uit.

Voorwaarden

“Mohamed Taha uit Strijen was een van hen. Hij kwam samen met zijn broertje van dertien jaar in 2015 aan in Nederland. Zelf was hij toen bijna achttien jaar. Om bijvoorbeeld Mohamed juridische begeleiding te bieden is het nodig om te weten onder welke voorwaarden gezinshereniging mogelijk is en kennis over wetten en regels in asielrecht.”

Documenten

“Bij de eerste afspraak met Mohamed wilde ik erachter komen wie hij is en wat hij belangrijk vindt aan de gezinshereniging. Ik geef uitleg en vraag wat ik voor hem kan betekenen. We bespreken hoe we bewijsstukken gaan verzamelen uit het land van herkomst. Deze documenten laat ik beëdigd in Nederland.”

Gezinsleden waren zoek

De hereniging met gezinsleden is voor vluchtelingen heel belangrijk. Zij zijn meestal na een lange reis alleen in Nederland en willen graag gezinsleden zo snel mogelijk naar hier laten komen. Ook Mohamed Taha wilde niet alleen in Nederland zijn. “Ik had als minderjarige gezinshereniging aangevraagd voor mijn ouders, en zes broertjes en zusjes. Alleen ik wist een jaar lang niet waar zij in Syrië waren.” Zijn broertje vroeg hem elke dag ,,Alsjeblieft, ik wil bellen met mijn broertjes en met mijn moeder. Ik wil terug naar Syrië en naar mijn familie zoeken.”

In contact met elkaar

Mohamed Taha“Het Rode Kruis vond mijn familie in een Syrisch vluchtelingenkamp. Ik was heel blij. Als er bij hen internet was, hadden we contact via Facebook of Whatsapp,” legt Mohamed uit. Contact houden met gezinsleden is belangrijk, want daarmee is de kans groter dat de IND de gezinshereniging goedkeurt. 

Lange procedure

Vluchtelingen missen de zorg van eigen familie voor zichzelf of willen zorg geven aan hun familie. VluchtelingenWerk, de IND en ambassades zijn betrokken bij de aanvraag. De IND beslist over gezinshereniging en de duur van de procedure is opgelopen tot twee jaar. Vanaf augustus 2018 beloofde de IND weer de termijn van 3 maanden. Nadat de IND de gezinshereniging toestaat, betalen de gezinsleden zelf voor hun tickets.

Vader bleef achter

Mohamed vertelt: “Eind 2017 konden mijn moeder, broertjes en zusjes met een taxi naar Libanon reizen, en naar Schiphol vliegen. Mijn vader niet. Grenspatrouilles zouden hem in Syrië tegenhouden bij grenscontroles. In het voorjaar van 2018 is het hem gelukt om in Libanon te raken en naar Nederland te komen.”

School

“Samen wonen wij nu in Strijen. Johan Kleine Deters, mijn maatschappelijk begeleider, en de juridisch begeleiders Carina Ramlal en Fatiha Oulad Abdella hebben mij enorm geholpen. Alle drie zijn zij vrijwilligers bij VluchtelingenWerk Hoeksche Waard. Nu gaan wij allemaal naar school, en ik zou later een opleiding tot automonteur willen volgen. Monteur van landbouwmachines. Ik ben blij om samen hier te zijn.”

Heeft u interesse in vrijwilligerswerk of stage lopen? Kijk op onze website voor onze vacatures of lees meer persoonlijke verhalen.

Bied Afghanen bescherming

VluchtelingenWerk Nederland roept het Nederlandse kabinet op om Afghaanse vluchtelingen de bescherming te bieden die zij nu heel hard nodig hebben. Help ook mee en laat je stem horen!
Teken nu de petitie