Gemeenten & Professionals, 29 september 2021

Mooie verhalen in het ED over het krijgen van woonruimte en de verdere integratie van statushouders

Je land ontvlucht, asielprocedure in en uiteindelijk krijg je te horen dat je in Nederland mag blijven. Dan is het wachten op een eigen huis, lang wachten. Momenteel zitten elfduizend statushouders in de wachtkamer. Gemeenten moeten aan de bak. Statushouders die een woning krijgen toegewezen zijn de koning te rijk. Het Eindhovens Dagblad heeft het krijgen van een woning en het gevoel daarbij van verschillende statushouders in beeld gebracht.  
placeholder

Imam Ali Nazari (23) uit Afghanistan streed vijf jaar voor zijn verblijfspapieren. Nu woont hij in een klein appartement in Eindhoven op steenworp afstand van het stadion van PSV. Boven zijn bed hangt een wereldkaart. Maar dat hij ooit nog teruggaat naar zijn vaderland Afghanistan is vrijwel uitgesloten. ,,Zeker nu de Taliban het er weer voor het zeggen hebben. Het is verschrikkelijk. Mensen gaan dood”, zegt Imam Ali Nazari.

Talal Al Jalbi (39) uit Syrie is een gelukkig mens. Drie weken geleden kreeg hij de sleutel van de hoekwoning in Someren. Zijn poging om in Nederland een nieuw leven op te bouwen is in een nieuwe versnelling gekomen. ,,Ik had mijn vrouw en kinderen twee jaar niet gezien.”

Mohamed Abadji (34) uit Syrie zei: "Wauw!" toen hij het eenpersoons appartement in het centrum van Son zag. Hij kreeg twee weken geleden de sleutel. ,,Ik wil hier trouwen, een gezin stichten. Mijn leven begint nu. Eindelijk is het goed.”

Ahmet Apaydin (38) uit Turkije: Terwijl Turkije nog altijd een populair vakantieland is, probeert een grote groep Turken het land juist te ontvluchten. Ahmet en Sevinç Apaydin en hun twee zonen Esat en Sedat wonen nu tien maanden in een hoekhuis aan de Corweide in Heeze.

De complete artikelen over Imam, Talal,  Mohamed, Ahmet geschreven door Willy Thijssen zijn in het ED te lezen via
https://www.ed.nl/regio/na-felbegeerde-verblijfsvergunning-dolgelukkig-met-droomhuis-van-41-vierkante-meter~a100b6c7/