Munther is thuis in Noordwijk, verknocht aan de zee
Gelijk maar ‘met de deur in huis’ vraag ik hem hoe ik zijn naam nou precies uitspreek? Hij herhaalt zijn naam een paar keer: het houdt het midden tussen ‘Munder’ en hoe de Engelsen de ‘th’ uitspreken. Al doet het me wat Duits voor, het is een echte Arabische naam.
De zaak is op maandag gesloten en dat geeft ons de gelegenheid- om nu in Corona-tijd- op gepaste afstand het gesprek te voeren. En dat gaat prima.
Amerikaanse leger
Munther (45 jaar) komt uit Bagdad. In 2013 moest hij dat land om politieke redenen verlaten. ‘Ik was daar beveiliger voor het Amerikaanse leger’, vertelt hij open. Hij laat verlegen een foto van hemzelf en een drietal bewapende Amerikaanse soldaten zien. ‘Overdag beveiligde ik de Amerikanen en na mijn werktijd rond 16.00 uur kleedde ik me om en ging ik naar mijn kapperszaak.' De omgeving kende hem niet anders dan ‘Munther de kapper’. Toen de oorlog ten einde kwam, kon hij niet langer blijven. ‘Het werd toen lastig met de regering.’ Veel verder weidt hij er niet over uit.
Succesvolle voetballers
Wilde hij gelijk naar Nederland? Kende hij ons land al? Zeker, zo reageert Munther. Hij kende Nederland van succesvolle voetballers als Van Basten, Bergkamp en Van Persie. Maar hij kwam hier niet rechtstreeks en zonder oponthoud, hij legde een heel traject af via Griekenland, Italië en Zweden. Uiteindelijk belandde hij in Ter Apel en vervolgens in azc Dronten. Daar verbleef hij ruim vier maanden.Via een medestatushouder maakt hij kennis met Noordwijk. Hij gaat er kijken en is gelijk verknocht aan de zee. Het fenomeen zee kent hij tot dan toe niet. Hij geeft aan graag naar Noordwijk te gaan, als dat kan. En zo geschiedt: Munther is dolblij als hij een appartement in de badplaats aangeboden krijgt. Noordwijk is nu zijn ‘thuis’. Hij is trots dat hij na twee jaar werken in een kapperszaak in Den Haag en veel sparen (en een beetje hulp vanuit zijn familie) in 2017 zijn eigen kapperswinkel in Noordwijk kan openen.
Waar loop je in Nederland tegen aan? Munther zoekt naar de juiste woorden. ‘Ik kom uit een heel andere cultuur’, begint hij. ‘Ik ben geboren met oorlog en het is nooit anders geweest. Op straat zag ik de dode mensen liggen. En er was altijd geluid van bombardementen. Dat maakt dat je anders gaat denken. De mensen hier zijn aardig en vriendelijk tegen me. Ze lachen en zijn erg behulpzaam. Ze tonen respect voor me. Hier in Nederland is het veilig.’
Ik voel zijn dankbaarheid. Voor de veiligheid, vrijheid, zijn nieuwe thuis. ‘Wat vind je verder positief?’ vraag ik vervolgens. Het hebben van regels, antwoordt hij. ‘Regels maken alles duidelijk en ze geven een gevoel van veiligheid.’ Zo heb ik er zelf nooit tegen aan gekeken.
Geduldig
Als ik vraag welke tip hij aan aspirant statushouders wil geven om zich hier snel thuis te voelen, antwoord hij bijna verhit: ‘Het is goed om je eigen regels en gedachten over waar je vandaan komt, los te laten. Je komt zelf naar dit land, dat word je niet gevraagd. Wees blij en dankbaar en heb respect voor alles wat je hier krijgt.’
Dan kom ik op de rol die VluchtelingenWerk in Noordwijk voor hem heeft gespeeld. ‘Ik ben heel blij met hen! Ik ben goed geholpen. Je loopt vanwege de taal tegen veel zaken aan. Fijn dat er dan medewerkers én vrijwilligers zijn die je daarbij helpen. Als er nog vragen zijn, kan ik altijd bij VluchtelingenWerk terecht.’
Iedereen is volgens Munther heel geduldig met uitleggen. Hij laat verschillende keren de naam van Ali vallen die zelf als vluchteling naar Nederland kwam en een van de maatschappelijke begeleiders van VluchtelingenWerk Noordwijk is.
Over mijn laatste vraag ‘Wat zou jij nog willen vertellen aan de lezers?’, hoeft hij niet lang na te denken: ‘Dank je wel aan iedereen in Nederland, iedereen die ons wil helpen en alle mogelijkheden die wij krijgen.’
Bij het weggaan wensen we Munther veel succes. Meerdere malen tijdens het gesprek geeft hij aan te hopen dat hij zijn zaak vanwege de corona kan openhouden. Muther volgt de maatregelen van het ministerie via de online platforms, zodat hij zich ook strikt aan de regels kan houden.
Wie komt er helpen?
Munther is lovend over de hulp die hij na aankomst in Nederland kreeg en zegt nog steeds bij VluchtelingenWerk terecht te kunnen. Ons team in Noordwijk zoekt nog versterking. Wie komt er helpen? Zie hier onze vacatures.
Ook in andere gemeenten zijn we op zoek naar vrijwilligers. Klik hier, tik je woonplaats of postcode in en kijk wat jij kunt betekenen voor mensen als Munther.