Gemeenten & Professionals, 7 januari 2019

Naaiatelier Sam Sam geopend in Dalfsen

Burgemeester Noten heeft in november 2018 naaiatelier Sam Sam voor statushouders geopend. Dit naaiatelier is een initiatief van VluchtelingenWerk Dalfsen.
placeholder

Sinds maart 2018 komen statushouders uit de Gemeente Dalfsen in een lokaal van basisschool De Uitleg bij elkaar om te naaien. Inmiddels hebben zij door de sponsoring van diverse organisaties en bedrijven al meerdere nieuwe naaimachines tot hun beschikking. Bovendien ontvangen zij gebruikt leer en mooie stalen van stoffen, die goed ingezet kunnen worden om fraaie werkstukken van te maken. Zij maken o.a. kussenovertrekken, schorten en verschillende soorten tassen en hoesjes. Inmiddels zijn deze artikelen te koop in de Wereldwinkel in Dalfsen. Van de opbrengst worden nieuwe materialen en andere naai-benodigdheden aangeschaft.

Elke dinsdagmiddag en woensdagmorgen zijn zo'n 14 dames en heren uit verschillende landen aan het werk. Sommigen beheersen de Nederlandse taal al aardig, anderen nog niet of nauwelijks. Ook staan er nog mensen op de wachtlijst. De mensen die het naaiatelier bezoeken worden ondersteund door een groep van vrijwilligsters onder leiding van Louise Loman en Lydia Brouwers. Naast het bezig zijn met een vaardigheid die voor de statushouders wellicht tot betaald werk kan leiden, is een belangrijk doel dat zowel statushouders als vrijwilligers met elkaar in contact komen, zodat zij op ongedwongen wijze kunnen communiceren in het Nederlands en de gebruiken van de verschillende culturen leren kennen en begrijpen. De sfeer tussen statushouders en vrijwilligers is open en ontspannen met respect voor ieders eigenheid.