Gemeenten & Professionals, 2 april 2019

Naailessen nieuwkomers en mensen met een laag inkomen mogelijk gemaakt door mooie donatie

Op 7 maart organiseerde stichting De Buurthulp een startbijeenkomst voor deelnemers aan een naaicursus voor Nieuwkomers en Nederlanders met een laag inkomen. De bijeenkomst vond plaats in het cultureel centrum de Blauwe Schuit in Winsum, waar de cursus ook gegeven wordt.
placeholder

Dankzij een geslaagde crowdfundingactie via voorjebuurt.nl kwam de financiering rond. Bert Bos van De Buurthulp nam dit initiatief met de bedoeling om mensen met verschillende nationaliteiten bij elkaar te brengen, wat bijdraagt aan hun sociale contacten en inburgering. Bert Bos van stichting De Buurthulp werkt als ONA begeleider (Orientatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt) voornamelijk met jonge nieuwkomers uit oa. Syrie en Eritrea.  Tijdens de bijeenkomst brachten deelnemers naar voren dat dit voor hen één van de redenen was om mee te doen.
Twee groepjes van vier personen en een groepje van drie zijn medio maart begonnen met een cursus van 10 lessen van 2 uur. Naailerares Hennie van de Wetering van Hennies Atelier begeleidt de cursussen. 
Twee particuliere personen hebben spontaan stoffen beschikbaar gesteld, waar de deelnemers gebruik van kunnen maken.

De bedoeling van de cursus is dat nieuwkomers en Nederlanders met een laag inkomen bij elkaar komen. De nieuwkomers kunnen al doende de Nederlandse taal leren spreken. Voor de Nederlandse deelnemers met een laag inkomen geldt dat ook zij leren voor lage kosten kleding te naaien en te repareren. Tegelijkertijd kunnen ze iets betekenen voor de nieuwkomers.

" In Eritrea heb ik nog nooit met een naaimachine gewerkt. In de beginnerscursus heb ik geleerd om een broekje te maken voor mijn drie-jarige zoon. Ik doe het met veel plezier en ik wil graag meedoen met de vervolgcursus"  aldus de mannelijke cursist.