Naailessen voor vrouwen in Bergeijk een groot succes

Gemeenten & Professionals, 3 juli 2024
Leestijd, 2 min.
Elke woensdagochtend verzamelen ongeveer 20 vrouwen via VluchtelingenWerk Nederland zich in het Aquinohuis in Bergeijk voor een naailes. De vrouwen, afkomstig uit diverse landen zoals Syrië, Eritrea, Soedan, Turkije en Somalië, vormen al meer dan vier jaar een hechte groep.
placeholder

Bijpraten tijdens wekelijkse naailes

Vier jaar geleden begonnen de vrouwen in Bergeijk met wekelijkse bijeenkomsten. Iedere week spraken ze over een bepaald onderwerp, om elkaars mening te horen en elkaar verder te helpen. Ze bepalen zelf de thema’s. Onderwerpen als opvoedondersteuning, ouderparticipatie, theorie rijles, informatie over politieke partijen en een gesprek met de burgemeester over het wonen en werken in Bergeijk zijn al aan bod gekomen. Tijdens een van deze bijeenkomsten, kwamen de vrouwen twee jaar geleden met de vraag of ze naailes konden krijgen.

Het team in Bergeijk ging met het verzoek aan de slag. Er waren veel uitdagingen zoals het vinden van gekwalificeerde vrijwilligers en het organiseren van voldoende naaimachines in het Aquinohuis. Dankzij een financiële bijdrage van het bedrijf CCG Holding Bergeijk konden zes nieuwe naaimachines worden aangeschaft. Omdat er veel meer inschrijvingen waren dan verwacht, werden extra naaimachines opgeknapt en gebruikt, onder andere door de mannen van het Repaircafé in het Aquinohuis.

Oude naaimachines doneren

Vrijwilligers werden geworven en er werd opgeroepen om oude naaimachines, stoffen en andere materialen te doneren. Deze oproep leverde veel reacties op, waardoor er voldoende materiaal beschikbaar was om te starten met de naailessen. Het bestuur van het Aquinohuis zorgde voor kasten en extra materialen. De deelnemers van Werkzin, een dagbesteding in het Aquinohuis voor mensen met een verstandelijke beperking, helpen bij het klaarzetten en opruimen van de naaimachines en andere materialen.

Na vier maanden voorbereiding gingen 28 vrouwen, die nog nooit achter een naaimachine hadden gezeten, van start. De groep was eerst te groot en er waren te weinig vrijwilligers. Het intensieve werk van vrijwilligers om vrouwen, die nauwelijks Nederlands spreken, naailes te geven, bleek soms een grote uitdaging. Nu, bijna twee jaar later, bestaat de groep uit ongeveer 15 vrouwen en 8 vrijwilligers. In deze samenstelling werkt het erg goed. Er is ook kinderopvang georganiseerd: een vaste vrijwilligster zorgt voor de vijf kinderen als de vrouwen naailes hebben.

De werkwijze tijdens de naailessen is beschreven op een kaart in zowel het Nederlands als het Arabisch. De vrouwen leren eerst de naaimachine bedienen en gaan daarna onder begeleiding kleding maken voor zichzelf en hun kinderen. Ze repareren ook hun eigen kleding wanneer kledingstukken stuk zijn. De vrouwen zijn hier erg blij mee, omdat het in Nederland erg prijzig is kleding te laten maken bij een kledingmaker.

Van elkaar leren

De naailessen zijn een groot succes. De vrouwen ontwikkelen hun talenten en zijn trots op hun zelfgemaakte werkstukken. Ze beginnen iedere sessie met een kopje koffie en verbeteren hun Nederlandse taalvaardigheden. De vrijwilligers en de vrouwen met vluchtachtergrond leren van elkaar en elkaars cultuur.

Wil jij vluchtelingen in de gemeente ook een warm welkom geven?

In de gemeente Bergeijk zijn altijd nieuwe vrijwilligers nodig die ervoor willen zorgen dat nieuwkomers in de gemeente zich welkom voelen.