Gemeenten & Professionals, 10 januari 2020

Nieuwkomers ronden participatietraject af

In het laatste klasje van 2019 hebben, medio december, zeven statushouders van Goeree-Overflakkee hun participatieverklaring in ontvangst genomen. Zij hebben hiervoor de zes workshops die het participatietraject omvat, goed doorlopen.
placeholder

Het praticipatieverklaringstraject was voor dit groepje statushouders op 19 november begonnen met een workshop over de Nederlandse normen en waarden en de grondwet. Tijdens de workshop cultuur kwamen de typisch Nederlandse dingen ter sprake zoals kaas, klompen en stroopwafels. Ook moeten de statushouders bijvoorbeeld wennen aan het feit dat je in Nederland eerst een afspraak moet maken voordat je op bezoek komt. En is iemand tot stilte manen voor een Arabier onbeleefd.

'Toen ik voor het eerst in Nederland kwam, in het asielzoekerscentrum', vertelt een Soedanese cursist, 'kreeg ik een kop soep van een vrijwilliger. Lekker zei die vrijwilliger, terwijl hij zijn hand naast zijn hoofd bewoog, zoals Nederlanders doen om duidelijk te maken dat iets lekker is. Voor mij, als Arabier, heeft dit gebaar alleen een andere betekenis. Bij ons betekent het gek.' En zo zijn er veel meer voorbeelden te geven over culturele verschillen tussen Nederland en het land van herkomst.

Streekmuseum

Verder leerden de cursisten van alles over de Nederlandse rechtstaat, werk en onderwijs. Ze brachten een bezoek aan het Streekmuseum Goeree-Overflakkee, de politie kwam op bezoek en ze gingen naar de bibliotheek.
De gezellige afsluiting was vlak voor de Kerst, enkele cursisten namen hun kinderen mee. De cursisten hebben het traject met veel plezier doorlopen en staan te popelen om te participeren in de Nederlandse maatschappij.