Gemeenten & Professionals, 9 december 2019

“O, dan woon jij bij mij om de hoek!”

Al enige tijd dorpsgenoten, soms al jaren en toch ken je elkaar nog niet. Wel van zien misschien maar nog nooit echt gesproken want hoe pak je dat aan? VluchtelingenWerk heeft dinsdagavondavond in samenwerking met HetTrefpunt en Ons-Alphen-Chaam mensen bij elkaar gebracht bij Cultureel Centrum Den Heuvel.
placeholder

Allemaal dorpsgenoten uit Alphen en Chaam. Hier geboren en getogen en mensen die hier later zijn komen wonen. Zij zijn hier niet vrijwillig naar toegekomen maar hebben vanwege oorlog en onveiligheid hun land moeten verlaten met nog onbekende bestemming. Op zoek naar veiligheid. De reis was voor velen niet eenvoudig en niet zonder gevaar. De verblijfsvergunning in Nederland was een zegen. Een nieuwe start kon worden gemaakt, in veiligheid. Dan moeten nogal wat hobbels worden genomen om hier een nieuw leven op te bouwen. Alles blijkt zo anders! De taal, gewoonten en gebruiken, hoe onze maatschappij in elkaar zit. De grote hechte families in eigen land zijn uit elkaar gevallen. Broers, zussen, ouders en vrienden zijn niet langer bij elkaar maar zijn verspreid geraakt over de wereld. Wie kent jou hier echt, zoals je bent?  

Nieuwe vrienden maken is niet zo eenvoudig. In Nederland is iedereen druk met zijn eigen leven, agenda’s staan vol, het leven speelt voor een belangrijk deel binnenshuis af. Om de taal goed te leren en het leven weer inhoud te geven is het van groot belang om in contact te komen met de mensen van hier, om Nederlands te kunnen praten en  maatschappelijk mee te kunnen doen. Betaald werk vinden of vrijwilligerswerk doen en iets voor anderen kunnen betekenen, een bijdrage kunnen leveren. Mensen leren kennen die weten wie je bent en wat je kunt en je daarom waarderen.

Als  je hier geboren en getogen bent en niet gewend bent om te gaan met mensen uit andere culturen vraagt het ook wel wat om te wennen aan de nieuwe mensen in je buurt. Wie zijn zij eigenlijk en hoe staan zij in het leven? Wat kun je van elkaar verwachten en voor elkaar betekenen? Elkaar leren kennen is de eerste stap.

Met dit doel organiseert VluchtelingenWerk enkele ontmoetingsactviteiten. Afgelopen dinsdag een feestelijke gourmet bij Den Heuvel. Het was een gezellige avond met mooie opkomst. De reacties van mensen die hebben deelgenomen waren heel positief. “Het was interessant en gezellig. Ik heb nieuwe mensen gesproken en mijn kijk op hen is hierdoor echt veranderd”. Over twee weken op maandag 16 december van 13.30 - 15.30 uur wordt er door VluchtelingenWerk een High Tea georganiseerd bij Den Heuvel in Alphen met hetzelfde doel: elkaar leren kennen en samen een gezellige middag beleven. Er zijn nog enkele plaatsen vrij. U kunt zich hiervoor aanmelden bij Helma Frank, tel 06-20737216 of via hfrank@vluchtelingenwerk.nl

 

Dezelfde activiteiten worden ook georganiseerd in Baarle-Nassau (zie flyer).

Zie hier de flyer van Alphen-Chaam.