Gemeenten & Professionals, 3 juli 2017

Oldebroekse vluchtelingen naar Boerderijmuseum

Van september tot eind mei zijn ze iedere donderdagochtend te vinden in de Bibliotheek van Wezep. Vluchtelingen die proberen in te burgeren in de Gemeente Oldebroek. Of je nu uit Somalië komt of Iran of Korea, ze hebben één ding gemeen. Ze willen er bij horen en door samen in gesprek te gaan op die donderdagochtenden, gezellig met een kopje koffie of thee, ontwikkelen en oefenen ze de Nederlandse taal en leren ze onze gebruiken en tradities.
placeholder

Vandaag sluiten we het jaar af met een bezoek aan het Boerderijmuseum. Een terugblik in de tijd en het was grappig en ontroerend om te zien hoe gretig ze informatie opnamen en hoe herkenbaar het soms voor hen was om te moeten leven zonder wasmachine, koelkast en de luxe van onze tijd.
Ook goed voor hen om zich te realiseren dat het nog niet zo heel lang geleden was, dat al die luxe in Nederland ook niet vanzelfsprekend was. Deze vluchtelingen komen vaak uit een land in oorlog en dan is economische groei niet mogelijk. Dankbaar zijn ze dat ze nu hier zijn waar ze zich veilig en door de meeste mensen ook welkom voelen.

We sluiten af met het uitreiken van een Certificaat van deelname. Nee, het is geen diploma van een hoge school, maar wat zijn ze er trots op.
Zij leren niet alleen van ons, maar wij ook zeker iets van hen. "Dankbaar zijn voor de kleine dingen in het leven".

Tekst: Marianne Tenthof van Noorden, coördinator SIG bijeenkomsten VWON
Foto’s: Arriën Bergkamp