Gemeenten & Professionals, 19 oktober 2017

Prachtige collages als antwoord op het negativisme

We juichen als IS is verdreven. We zien platgebombardeerde steden. Geen muur staat meer overeind. Maar zelf bouwen we nieuwe muren, we zetten hekken neer en sluiten zeeën af. Fort Europa.
placeholder

Er is kritiek op het vluchtelingenbeleid in het nieuwe regeerakkoord, er klinken verwijten dat de overheid zaken doet met corrupte regeringen om Europa ‘te beschermen’. Schenden we mensenrechten? Houden we ons nog wel aan internationale verdragen? Krijgen vluchtelingen hier straks nog wel de allerbeste juridische hulp?

Negativisme

Taalcoach Ien Broere - vrijwilliger in Rotterdam - ergert zich aan het inhumane Europese vluchtelingenbeleid en aan het negativisme rond vluchtelingen. ‘Gelukkig is er hier en daar ook een lichtpuntje’, zegt ze. ‘Zo zag ik pas de documentaire over de burgemeester van Palermo. Hij ziet en ontvangt vluchtelingen als mensen. Of neem de vele hulporganisaties en vrijwilligers in Europa. En de mensen die de zee op gaan om medemensen te redden.’
‘Als we allemaal een steentje bijdragen en bereid zijn wat in te leveren, komen we een heel eind’. Dat is Iens antwoord op het negativisme.

Serie collages

De vrijwilliger van VluchtelingenWerk Zuidwest-Nederland maakte een serie collages over vluchtelingen. Ze gebruikte daarvoor foto's uit kranten en tijdschriften en ondersteunt dat met tekentechnieken.
Ien liet haar gevoel spreken. In vier prachtige collages. Die voor zichzelf spreken.