Gemeenten & Professionals, 6 februari 2019

Prachtige gedichten met een flamenco-sausje

De negende editie van Verborgen Gedichten, een initiatief van VluchtelingenWerk Schiedam, was een feest van poëzie in verschillende talen, grenzeloze muziek en een ontmoeting van oude en nieuwe schiedammers, zowel dichters maar ook bij het publiek. Het werd een waardige viering van de Poëzieweek 2019, georganiseerd in samenwerking met de Bibliotheek Schiedam en stichting Zona Franca.
placeholder

In een volle zaal van aandachtig publiek werd de 'vrijheid' - thema van de Poëzieweek, in het Arabisch, Farsi, Tigrinya, Engels en Nederlands gevierd.

Voor het programma Verborgen Gedichten, gestart in 2011, worden migranten en vluchtelingen uitgenodigd op zoek te gaan naar de mooie gedichten uit hun culturele bagage. Of zelf hun eigen gedicht te schrijven en samen met taalcoaches, taalmaatjes, vrienden, buren het gedicht naar het Nederlands te vertalen.

Eigen gedichten

De laatste jaren groeit het aantal deelnemers die hun eigen gedichten schrijven, en dit jaar was, naast het optreden van nieuwe en oude Schiedammers, de stem van de nieuwe stadsdichter van Schiedam: Yvette Neuschwanger-Kars.

Deze dichters maakten van de bijeenkomst van zaterdag een groot succes: Yousef Aliso, Koos Vervoort, Soraya Parvani & Ineke van der Boom, Hans Brinkman, Shoku Tajammoli & Ineke van der Boom, Ibrahim Alkadi, Mustafa Kalo, Juan Heinsohn Huala, Yvette Neuschwanger-Kars, Freerk Duindam, Rahwa Tadese Weldu, Marijn Poel, Youcef Goreine.
De presentatie was in handen van Lisa Heinsohn.  Jur Vermijs (gitaar), Juan Peñas (zang) en Miki María Vos (dans) zorgden voor een flamenco-sausje.