Gemeenten & Professionals, 31 oktober 2018

Schiet op de maan en als je mist, dan ben je nog altijd één van de sterren’ Kinana Dasouki, VIP trainer

Tijdens het integratie diner op 16 oktober van VluchtelingenWerk  Noord-Nederland in de Jacobs Douwe Egberts fabriek in Joure..
placeholder

.... met als thema ‘Arbeidsfit in de Fryske Marren’  ontstond een warme ontmoeting tussen vluchtelingen, mentoren, werkgevers, gemeente, jobcoaches en raadsleden.

Ruim 70 mensen waren aanwezig en nieuwsgierig naar de resultaten van de eerste groep van 14 deelnemers aan het project ‘Mijn Toekomst’* en ‘VIP’**

14 Syriërs zijn op 11 april gestart met workshops en excursies, in eigen taal, op diverse leefgebieden. Met als doel om hun kennis en bewustzijn over de mogelijkheden in NL en in het bijzonder de Fryske Marren vroegtijdig te vergroten. Dit traject is aangevuld met de VIP training en diverse bedrijfsexcursies naar onder andere VIP partners; Jacobs Douwe Egberts, Omrin en Astrea Producties.

Intrinsieke motivatie

Er zijn mooie resultaten bereikt. Zo vond M. zelf een werkervaringsplek bij Herenkapsalon Charisma in Sneek en overtuigde R. met een snuffelstage van 2 dagen de eigenaar van Famco Transport, die hem graag in dienst wil nemen. R. begint met een stage om de Nederlandse praktijk te leren, terwijl hij het theorie-examen gaat doen in het Arabisch. Het praktijkexamen kost hierna waarschijnlijk niet veel moeite meer. Maar ook het echtpaar S. uit Balk, die nu één dagdeel per week vrijwilligerswerk doen bij Talmahiem straalt van trots.
Iedere deelnemer is op zijn/haar niveau gegroeid. Deze trots en de intrinsieke motivatie om te willen werken in Nederland straalde de groep deze avond ook uit. VIP-trainer en rolmodel Kinana Dasouki, heeft hier een belangrijk aandeel in gehad.

Versneld participeren

VluchtelingenWerk Noord-Nederland wil de route naar duurzaam werk en participatie voor statushouders versnellen. Met Mijn Toekomst en VIP2 hopen hopen we daaraan een bijdrage te leveren. Zoals één van de vrijwillige mentoren aangeeft: “de grootste winst is dat de statushouders veel sneller horen hoe het hier in elkaar steekt, en gelijk aangesproken worden op het feit dat ze wat kunnen doen”.

Aan tafel

Tijdens het diner ontstaan mooie gesprekken. O. vertelt dat hij erg gelukkig is dat hij de training heeft doorlopen omdat hij nu zijn oude baan heeft kunnen oppakken bij een garage in Sneek. Zijn mentor heeft hem hierbij geholpen. Niets liever wilde hij dan dit en dat is hem aan te zien. Vol trots laat hij zijn certificaat zien die hij even daarvoor ontving van de wethouder. Een energieke, zelfstandige, sterke en vooral gelukkige man die ondanks al zijn nare ervaringen in zijn thuisland en de ingewikkelde processen die hij als vluchteling moest doormaken zin heeft in de toekomst!

Het Arabische diner, met veel zorg bereid door de deelnemers, werd afgesloten door de woorden van Wethouder Jos Boerland; het leven is, geen recht gaande lijn maar bestaat uit kronkels en bochten. Blijf doorzetten, ook als het een keer tegenzit. De eerste stap hebben jullie met de afronding van dit project en het participeren in de maatschappij al gezet.”