Simme ondersteunt vluchtelingen bij hun aankomst in Nederland

Gemeenten & Professionals, 27 oktober 2023
Leestijd, 3 min.
placeholder

Wanneer vluchtelingen net in Nederland zijn, komt er ontzettend veel op hen af: de ingewikkelde asielprocedure, lange interviews met de IND, het vele wachten en de onzekerheid die daarbij komt kijken. De vrijwilligers van VluchtelingenWerk bieden ondersteuning bij aankomst. Zij staan vluchtelingen bij tijdens deze onzekere periode en helpen hen de asielprocedure zo goed mogelijk te begrijpen en zich een weg te vinden in een doolhof van regelgeving. Simme: ‘Het is mooi werk, je kan echt een positieve impact hebben op iemands leven’.

Simme (24) is begeleider bij VluchtelingenWerk op de opvanglocaties in Drachten en Assen. Vluchtelingen worden in Nederland ineens geconfronteerd met een ingewikkelde procedure en moeten met allerlei mensen in gesprek. Als stagiair biedt Simme ondersteuning bij aankomst en zet zich in om bewoners zo goed mogelijk te begeleiden, te informeren en vragen over de asielprocedure te beantwoorden.

Groot belang

Vluchtelingen zijn gevlucht uit hun thuisland omdat hun leven in gevaar is, zonder een idee van de eindbestemming. Wanneer ze dan in Nederland aankomen is alles onbekend en starten ze helemaal opnieuw. Niet alleen de situatie van waaruit vluchtelingen hun thuisland hebben verlaten is psychisch zwaar, ook de vlucht is vaak een traumatische reis. Na aankomst in Nederland komen mensen terecht in een opvanglocatie, waar ze weken of soms maanden verblijven zonder zekerheid over hun toekomst in Nederland. Ze ontvangen brieven van advocaten, contactpersonen van het COA en de IND. Vaak in het Nederlands of Engels, ook als ze die talen niet begrijpen. Daarom is de ondersteuning bij aankomst door vrijwilligers en stagiaires zoals Simme van groot belang. Zo helpt Simme  vluchtelingen onder andere bij het lezen en begrijpen van deze brieven en geeft hij voorlichting over de asielprocedure. Ook ondersteunt hij bij het zoeken van vermiste familieleden of het voorbereiden van de interviews bij de IND. ‘Als ik hier ben, ben ik ook echt nodig; er is altijd genoeg te doen.’

Een werkdag op de opvanglocatie is erg divers. ‘s Ochtends beantwoord je bijvoorbeeld vragen van bewoners die zonder afspraak bij de balie langs kunnen komen. Soms heb je een afspraak om een voorlichting te geven aan mensen die nieuw zijn in de opvanglocatie. Dan leg je uit, met behulp van een tolk, uit welke stappen de asielprocedure bestaat en vertel je over de verschillende instanties waar vluchtelingen mee in aanraking komen. De bewoners hebben bij VluchtelingenWerk een eigen contactpersoon, met wie ze een afspraak kunnen maken als er ontwikkelingen in hun asielprocedure zijn of als ze vragen hebben. Tijdens de ondersteuning op de opvanglocatie kom je dus van alles tegen. ‘Soms hoor je hele trieste verhalen en kan je iemand vooral een luisterend oor bieden. Gelukkig zijn er ook veel momenten waarop ik iets heel praktisch voor iemand kan betekenen'.  

Veel mogelijkheden

Simme hoopt dat er meer vrijwilligers bij komen voor de begeleiding bij aankomst. Zelf kwam hij vorig jaar via studiegenoten terecht bij VluchtelingenWerk toen hij stage moest gaan lopen voor zijn HBO-opleiding Rechten. ‘Al in mijn tweede week kreeg ik eigen cliënten en beantwoordde ik vragen tijdens het spreekuur. Je krijgt meteen veel ervaring en zelfstandigheid, wat heel leuk is en ook ontzettend leerzaam.’

Ook iets voor jou?

Meer weten over het werk als stagiair of je direct aanmelden als vrijwilliger?