Gemeenten & Professionals, 18 september 2017

Statushouders aan de slag in de bouw

De opleidingsbedrijven Bouwmensen, Inframensen, InstallatieWerk en SchilderˆsCOOL Nijmegen ondertekenden samen met WerkBedrijf Rijk van Nijmegen en VluchtelingenWerk Oost Nederland vandaag, 18 september, een samenwerkingsovereenkomst in Nijmegen. Doel van deze samenwerking is om statushouders op te leiden en geschikt te maken voor de arbeidsmarkt.
placeholder

Zij hebben in eigen land al ervaring opgedaan als schilder of timmerman of in de elektro- en installatietechniek. Ze kunnen nu via een verkort traject worden begeleid naar werk in hun eigen vak.

Het bedrijfsleven, vertegenwoordigd door de opleidingsbedrijven, ziet deze groep als één van de manieren om het personeelstekort in de gebouwde omgeving branche aan te pakken. Statushouders die in aanmerking komen, krijgen een opleiding van ongeveer 10 weken met aansluitend een betaalde baan voor minimaal een half jaar. Ook in Rivierenland en de Achterhoek lopen dergelijke trajecten.

WerkBedrijf en Vluchtelingenwerk zoeken de kandidaten. WerkBedrijf screent deze mensen en  Vluchtelingenwerk zorgt voor de maatschappelijke begeleiding.

De eerste groep van 10 statushouders is inmiddels geselecteerd en start binnenkort met dit traject. Het convenant werd ondertekend in het pas gerenoveerde  gebouw van Tandheelkunde. Hieraan werkten verschillende statushouders mee als onder andere installateur en beveiliger.

Op de foto (vlnr): vlnr) Werner van der Linden,  manager Bedrijfsdienstverlening WerkBedrijf, Ron van Stralendorff, directeur InstallatieWerk, Christine Pans, regiomanager Vluchtelingen-Werk Oost Nederland, Bert Hooijsma, directeur Schilder^sCOOL en Geert Robben, financieel directeur Bouwmensen/ Inframensen Oss/Nijmegen