Gemeenten & Professionals, 19 december 2019

Statushouders interesseren voor werk in de bouw en techniek

VluchtelingenWerk steekt samen met MJD de handen uit de mouwen om statushouders te interesseren voor een baan in de bouw of techniek. In maart start de eerste Keuzecarrousel Bouw en Techniek speciaal voor statushouders uit de provincie Groningen en Noord Drenthe.
placeholder

De Keuzecarrousel wordt maandelijks georganiseerd en is onderdeel van het 1000-banenplan, dat tot doel heeft om bewoners en ondernemers kansen te bieden bij bouw- of herstelwerkzaamheden door aardbevingsschade. Deze schade zorgt voor werkgelegenheid, en de vraag naar personeel is groter dan het aanbod. Het is dus in ieders belang mensen te interesseren en op te leiden voor een beroep in de bouw of techniek.

Werkcoaches van gemeenten en werkpleinen geven aan dat statushouders extra ondersteuning nodig hebben bij de zoektocht naar een passende baan. VluchtelingenWerk en MJD herkennen dit en kiezen er daarom voor een keuzecarrousel speciaal voor statushouders te organiseren. We noemen het een Inspiratiereis Bouw en Techniek, omdat het programma erop gericht is om zowel statushouder als betrokken bedrijven te inspireren en elkaar beter te leren kennen.

Tijdens de vijf trainingsdagen, waarin excursies naar bouwprojecten, leerbedrijven en werkgevers plaatsvinden, zullen vrijwillige reisleiders en tolken begeleiding bieden. Zij worden ondersteund door ervaren medewerkers van VluchtelingenWerk en MJD. De carrousel sluit af met een Meet&Greet tussen de deelnemers en diverse werkgevers. Na afloop van de carrousel ontvangt de werkcoach een evaluatieverslag met aanbevelingen voor het verdere traject.

De carrousel richt zich op de praktijk: ervaren en doen. Enkele werkgevers hebben zich al enthousiast getoond en stellen hun bedrijf en expertise graag ter beschikking. Ook interesse in een rol in dit bijzondere project, als werkgever of vrijwilliger, tijdens één van de keuzecarrousels? Neem dan contact op met Jennifer Molenaar van VluchtelingenWerk Noord-Nederland.