Gemeenten & Professionals, 10 oktober 2019

Storytelling Festival - thema Migratie -19&20 oktober in Maastricht

Once Upon A Town in Maastricht is een festival voor stadsverhalen van bekende en onbekende creatievelingen en de lokale legendes van de gewone mens. Het festival is een ode aan Maastricht, haar inwoners en de eeuwenoude traditie om verhalen (door) te vertellen.
placeholder

Het thema van dit jaar is Migratie. De beweging van mensen van de ene plek naar de andere. Tijdelijk en permanent. Van Daalhof naar Wittevrouwenveld en van Syrië naar Sint Pieter. Door uiteenlopende vormen en oorzaken (als politiek, oorlog en klimaatverandering), maar ook de geschiedenis, de impact op de beleving van de stad en de verhalen van migranten die voor Maastricht hebben gekozen, wordt dit brede thema gedurende dit festival belicht.

Once Upon A Town beweegt de bezoeker aan de hand van 3 routes (Migratie, de Stad & Kunst en de Mens) door de stad en haar wijken. Je krijgt een uniek kijkje in de wereld van kunst, architectuur & design en je maakt kennis met de verhalen en de mensen die ze (door)vertellen. De routes zijn gevuld met workshops, lezingen, locale documentaires, presentaties, screenings, (geur-en luister) rondleidingen, optredens, open ateliers & buurthuizen en etentjes op (on)bekende locaties. Uiteraard ben je vrij om je eigen route samen te stellen. Wil je niks missen? Volg ze dan gewoon allemaal! Luister naar reisverhalen van nieuwe en oude Maastrichtenaren, draag bij aan het onderzoek naar verhalen over Italianen in de stad, kijk naar ontroerende documentaires over migratie van Limburgse makers, hoor onverwacht een ontroerend verhaal bij de bakker, geniet van je favoriete buitenlandse eten met een verhaal van de chef, speel het Grote Migratiespel met studenten van Hogeschool Zuyd, luister bij lantaarnpalen naar verhalen van kunstenaars, dineer in de kinderboerderij van het stadspark, vindt verloren eigendommen in de stadsdepots, ontvang in een rondleiding tips van ondernemers met een migratieachtergrond, leer tijdens de lezingen over arbeidsmigratie in krimpregio’s, en nog veel meer!

Dialoog aangaan met statushouders
In het kader van het Project TREE presenteren statushouders, nieuwe Maastrichtenaren, zichzelf vanuit hun eigen perspectief. Niet als vluchteling maar met hun persoonlijke identiteit, opleiding, hobby‘s en ervaring. De dialoog wordt aangegaan tijdens vertellingen, workshops en screenings, waarin verhalen worden gedeeld en inzichten uitgewisseld.

Tijden en locaties:
Zaterdag 19-10: 12:00-12:30 in Buurtcentrum Sint Pieter (Pastoor Kribsweg 14a).
Zondag 20-10: 12:30-13:00 in Buurtcentrum Sint Pieter (Pastoor Kribsweg 14a).
Zondag 20-10: 13:00-14:00 in Woonkamer Daalhof (Penatenhof 101).

Kijk hier voor de flyer met meer informatie of kijk op www.onceuponatown.nl.  Of check het facebook event: https://www.facebook.com/events/2462307063817535/
Aanmelden en vragen kan via email: mkemp@vluchtelingenwerk.nl of onceuponatown@bureau-europa.nl
Voor meer informatie over het project TREE: www.project-tree.eu

PROGRAMMA OPENING zaterdag 19:00 - 21:00 SNS De Ruimte, Petrus Regoutplein 3
19:00 Welkomswoord door Floor van Spaendonck (directeur Bureau Europa) en Marjolein van der Loo (curator)
19:30 Lezing ‘Understanding Migration’, door Noemie Cascone ECDPM (EN)
20:30 Performance ‘INBURG’, door collectief PANDA
21:00 Afsluiting en naar Bureau Europa voor een borrel