Gemeenten & Professionals, 30 juni 2017

Succesvol Dutch Tulip heeft wortels in VluchtelingenWerk

De samenwerking tussen VluchtelingenWerk Den Haag en de bekende tassenontwerper Omar Munie is succesvol. Stichting The Dutch Tulip heeft sinds begin dit jaar dertig vluchtelingen richting een stageplek bemiddeld. Dat leidde in een aantal gevallen tot een arbeidscontract.
placeholder

‘Vluchtelingen hebben op hun vlucht vaak van alles moeten achterlaten. Maar niet hun ambitie en hun dromen. Het is geweldig dat wij hen kunnen helpen die dromen op het gebied van werk, waar te maken’, aldus Munie.

Een creatief vak

Munie vluchtte op 9-jarige leeftijd met zijn broertjes en zus naar Nederland. Zijn moeder kwam pas vier jaar later. Als het aan haar had gelegen was hij accountant geworden. Omar wilde liever met zijn handen werken en een creatief vak leren. Hij ging naar de modevakschool, al tijdens zijn opleiding richtte hij zijn bedrijf Omar Munie Clothing op. De jonge ontwerper oogstte lof en won prijzen als  ‘Beste ondernemer onder de 25 jaar’ en ‘Meest innoverende ondernemer 2011’.

Een stageplek die past

Een ontwerper wordt als accountant doodongelukkig, besefte Munie. Dat idee is ook bij Dutch Tulip het uitgangspunt. ‘Het is belangrijk dat statushouders een baan vinden. Voor hun gevoel van eigenwaarde, om mee te doen en hun eigen geld te verdienen. Maar niet ten koste van alles. Een nagelspecialiste is geen parkeerwachter. Wij zoeken de stageplek die bij de statushouder past.’

Ambachtslieden

Dutch Tulip plaatste tot dusver vooral statushouders als ambachtslieden. Als kleermaker, fietsenmaker en meubelmaker. Munie: ‘Daar ligt mijn hart. Daar heb ik mijn netwerk. Dat is dus onze expertise.’
Dutch Tulip wil in de tweede helft van 2017 45 stageplekken regelen, waarvan ook een deel tot arbeidscontracten zal leiden. In samenwerking met VluchtelingenWerk Den Haag. ‘VluchtelingenWerk heeft ons geweldig op weg geholpen. We krijgen nu financiële steun van de gemeente en van het vermogensfonds Instituut GAK. We zijn op weg en gaan verder groeien nu.’

De wortels van Dutch Tulip

‘De wortels van Dutch Tulip zitten echt in VluchtelingenWerk. Omar heeft dit prachtige initiatief van de grond gekregen, wij hebben gefaciliteerd. We passen goed bij elkaar. Ook wij willen graag blijven samenwerken’, aldus regiomanager Margriet ten Hove van VluchtelingenWerk Den Haag.

 

Tesfalem loopt stage als meubelmaker. Klik op onderstaande foto voor de prachtige videofilm die Ayman Sandok maakte voor Dutch Tulip.