Gemeenten & Professionals, 25 januari 2021

‘Taalsnelweg naar Werk’ bezorgt aan huis

De twintig kandidaten van de tweede pilot Taalsnelweg naar Werk hebben ‘coronaproof’ hun certificaat ontvangen. Ze kregen thuis bezoek van projectleider Ellis Suur en een vertegenwoordiger van de deelnemende gemeenten Gorinchem, Vijfheerenlanden of Molenlanden.
placeholder

De eerste groep van twintig cursisten had iets meer geluk en rondde vlak voor de corona-crisis het traject af. Zij kregen hun certificaat tijdens een druk bezochte, feestelijke bijeenkomst. Dat kon dit keer niet. En dat is zeer spijtig, want ook deze groep volhouders verdiende applaus. Of misschien zelfs een staande ovatie, want de tweede groep moest het overgrote deel van het traject digitaal volgen. En dat maakte het nog pittiger. Desondanks waren de behaalde resultaten in de eindtest voor de meeste deelnemers boven verwachting. ‘Zowel docenten als de kandidaten verdienen een dikke pluim voor de flexibiliteit en hun doorzettingsvermogen’, aldus Ellis Suur (rechts, met mondkapje, op de foto hierboven)
De ‘geslaagden’ kregen naast het certificaat van de projectleider een zaklantaarn. Die staat symbool voor hun zoektocht naar een nieuwe toekomst en betaalde baan. Namens de gemeenten kregen ze daarnaast een taalspel.

Onze pilot Taalsnelweg naar Werk in het kader van de nieuwe inburgeringswet is na het uitreiken van de certificaten aan de tweede groep nu succesvol afgerond! We voerden de pilot samen met de gemeenten Vijfheerenlanden, Gorinchem en Molenlanden en Avres uit. De cursisten volgden vijf dagen per week vier maanden lang een intensief traject, bestaande uit:

  • Taalonderwijs;
  • omgaan met geld en budgetcoaching (Euro-Wijzer);
  • arbeidscoaching (Vluchtelingen Investeren in Participeren).

De Taalsnelweg naar Werk heeft aangetoond dat een groot deel van de statushouders, met een intensieve cursus, in staat is sneller taalvaardig te worden en daardoor meer en snellere kansen op de arbeidsmarkt hebben. Dat kan dus met ‘live’ groepslessen, maar ook digitaal.

Zie hier de evaluatie van de Taalsnelweg, uitgevoerd door onderzoeksbureau Zinziz.