Gemeenten & Professionals, 12 april 2022

Utrechtse teamleiders en vrijwilligers: “Wij bieden praktische hulp aan Oekraïense vluchtelingen in de Jaarbeurs.”

In een grote hal in de Jaarbeurs is de eerste opvang voor Oekraïense vluchtelingen georganiseerd. Als je binnenkomt ziet het er meteen overzichtelijk en goed georganiseerd uit. De veiligheidsregio, Het Rode Kruis, de gemeente Utrecht, VluchtelingenWerk en vrijwilligers van de gemeente staan dag en nacht paraat om de Oekraïense vluchtelingen op te vangen. Er zijn 370 slaapplekken aanwezig.
placeholder

Schone kleren en eten

Het is warm en rustig in de Jaarbeurshal, een aantal kinderen speelt bij de speelruimte, er liggen schone kleren op nette stapels, er zijn luiers en maandverband en er is genoeg te eten. Er loopt een moeder rond met een kinderwagen en er zitten wachtende mensen met koffers. Coördinator Gemeentelijke Noodopvang Oekraïners Conchita Rink vertelt wie wat doet in de Jaarbeurs. “Vanuit de gemeente zijn er vrijwilligers die de eerste opvang doen. Bij de centrale registratie in de hal wordt gekeken waar de vluchtelingen zo snel mogelijk geplaatst kunnen worden. Bij de gemeente Utrecht kunnen mensen een afspraak maken om zich in te schrijven, een BSN en leefgeld aan te vragen. Het Rode Kruis en een dokter zijn aanwezig voor medische hulp en 's middags zijn er dierenopvangorganisaties voor huisdieren. Wij van VluchtelingenWerk beantwoorden vragen van Oekraïense vluchtelingen die net binnen zijn gekomen of al wat langer in Utrecht verblijven."

Trots op ons team

Teamleider Frederike vertelt wat VluchtelingenWerk doet: “We zijn hier sinds 9 maart in de eerste weken 7, nu 5 dagen per week aanwezig om praktische hulp te bieden. We krijgen vragen over het aanmelden van kinderen voor school, het inschrijven bij de gemeente, het zoeken van werk en meer. Ik ben echt trots op ons team hoe we dit samen doen. Iedereen helpt mee. Vorige week ben ik toch nog even op mijn vrije middag gekomen, omdat er niemand was. Uit respect vraag je niet aan iemand wat ze hebben meegemaakt, want dat ligt nog heel gevoelig. Ze komen net uit het oorlogsgebied.”

Hartverwarmend

Teamleider Abdisalam is net een Oekraïense vluchteling aan het helpen. Zij vraagt of ze gratis met de trein kan reizen. Ook is er een vraag van een vluchteling die net is aangekomen en slaapt in een hotel in Utrecht en graag bij haar moeder in Amersfoort wil zijn. Zij is samen met haar schoonmoeder gevlucht. In Nederland ziet ze haar familie weer terug. Ook zijn er tolken aanwezig bij de Jaarbeurs. Je herkent ze aan de groene hesjes. Een aantal is zelf gevlucht uit Oekraïne en helpen nu in de Jaarbeurs met het tolken. Het is hartverwarmend om te zien dat iedereen wil helpen. Respect voor het goede werk wat onze collega’s doen!

Bied Oekraïense vluchtelingen bescherming

Moeten vluchten voor oorlog en geweld is onvoorstelbaar. Toch overkomt het momenteel miljoenen Oekraïners. Een deel van hen zoekt bescherming en veiligheid in Nederland. Laat je hart spreken voor deze en andere vluchtelingen die alles hebben moeten achterlaten.
Doneer nu