Gemeenten & Professionals, 9 juli 2015

Vluchtelingen willen Aan de Bak in Zwolle

Afgelopen week was de start van een nieuw arbeidsparticipatie project 'Aan de Bak´ in Zwolle en omgeving. Er doen 15 vluchtelingen met hun eigen verhaal aan mee, afkomstig uit verschillende landen maar nu wonend in Nederland. Zij willen graag aan de bak komen in Nederland. Aan de bak komen betekent : deel uitmaken van de samenleving. Door studie of werk, betaald of vrijwillig. Maar ook door het opbouwen van een sociaal netwerk want dat heb je daar bij nodig.
placeholder

De vluchtelingen worden gekoppeld aan tien vrijwillige coaches die hun stadsgenoten daar graag een handje bij helpen. Daarbij kunnen zij veel leren van 15 deelnemers. Bijvoorbeeld over hun culturele achtergronden en over het bestaan in hun herkomstland en hier in Nederland. Want het gaat niet alleen om een studie of een baan. Het gaat eerst om wezenlijke interesse in elkaar. Daar wint iederéén bij. En dat is wat projecten als deze sterk maakt.

Veel vluchtelingen leggen een lange moeizame weg af voordat ze in buurt van de arbeidsmarkt komen. Een weg met veel onderbrekingen. Eerst is er de juridische procedure, dan is er een traject van maatschappelijke begeleiding , vervolgens moet de taal geleerd worden....en dan stokt het vaak. Veel mensen raken daar gedemotiveerd van en dat is geen wonder. Bij 'aan de bak' proberen we aan te sluiten bij de 'doorgaande lijn ' van vluchtelingen. We willen graag dat mensen in een veel eerder stadium participeren. Daarom zijn tien van de deelnemers hier aanwezig rechtstreeks afkomstig uit de inburgering. Ze zijn klaar met de taal of ergens aan het einde van het traject en ze staan te popelen om verder te gaan, meer te leren of werkervaring op te doen.

Natuurlijk willen we ook graag iets bieden aan mensen die al langer hier zijn en al volop participeren. Vijf mensen hebben ons verteld dat zij van harte  participeren en bijvoorbeeld vrijwilligerswerk bij VWON doen, maar, ze willen eindelijk ook wel eens een plek op de betaalde arbeidsmarkt veroveren. Samen met de coaches gaan zij de mogelijkheden daartoe verkennen.

Dit project bouwt voort op een eerder project Van Asiel naar Werk, dat ook in Zwolle speelde.