Gemeenten & Professionals, 5 juni 2018

Vluchtelingenkinderen treden op in Musis Sacrum

Al maanden schalden de liedjes door de schoolgang en nu dan eindelijk: optreden in Musis Sacrum, met het Gelders Orkest en theater Sonnevanck. Twee broers hebben ruzie, echte ruzie. Maar dankzij alle liedjes van de kinderen en de prachtige muziek van het Gelders Orkest maken ze het weer goed en wordt het toch nog een groot feest!
placeholder

In speciale muzieklessen op de AZC scholen van AZC Winterswijk, AZC Schalkhaar, AZC Harderwijk, AZC Arnhem Elderhoeve en AZC Nijmegen Stieltjesstraat hebben honderden vluchtelingkinderen de afgelopen maanden hard gewerkt aan een gezamenlijk optreden van de muziekproductie 'Broer'.

'Onbezorgd zingen is voor veel kinderen van vluchtelingen niet weggelegd. Ze krijgen al jong te maken met oorlog, geweld, onderdrukking en doodsangst', zegt Alma van Steenbergen, projectleider bij VluchtelingenWerk Oost Nederland. 'De zorgen van hun ouders, de jarenlange onzekerheid, het gemis van familie en het verblijf in een asielzoekerscentrum kunnen ze tijdens de muzieklessen even achter zich laten. En om dan te eindigen in zo'n prachtige zaal, met een echt orkest, dat is absoluut genieten.'


In Nederland groeien duizenden kinderen van asielzoekers en vluchtelingen op in asielzoekerscentra. Deze kinderen komen vaak uit een heftige situatie in hun land van herkomst en hebben veel moeten doorstaan gedurende hun vlucht en reis naar Nederland. Ze worden geraakt door de ingrijpende beslissingen die hun ouders hebben moeten nemen.  Naast d emuzieklessen organiseren we ook groepsvoorlichtingen. Daar worden kinderen door VluchtelingenWerk geïnformeerd over hun verblijf in Nederland, de asielprocedure en kinderrechten. Op spreekuren kunnen kinderen terecht met vragen bij speciaal hiervoor getrainde vrijwilligers.