Gemeenten & Professionals, 16 maart 2020

VluchtelingenWerk blijft bereikbaar in coronacrisis

De dienstverlening van VluchtelingenWerk gaat tijdens de coronacrisis zo goed mogelijk door. Statushouders en asielzoekers kunnen in deze onrustige periode op onze steun blijven rekenen, we blijven urgente vragen behandelen. Maar we mijden gezondheidsrisico’s, onze dienstverlening is de komende weken aangepast.
placeholder

We onderhouden het contact met cliënten deels via telefoon, mail of whats app. Ook kunnen de kantoren zijn beperkt open en er wordt rekening gehouden met de 1,5 meter afstand.

Dit betekent de volgende werkwijze voor de kantoren in gemeentes en de centrale opvang:
  • Stel je vraag per email/whatsapp/Skype etc.  Zo mogelijk helpen we op afstand.
  • Lukt het niet op afstand? Dan is er op veel kantoren de mogelijkheid om langs te komen.
  • Maak wel van te voren een afspraak. Zo voorkomen we volle wachtruimtes.

Een aantal locaties zijn helaas gesloten. De teamleiders van deze locaties zijn per mail en telefoon bereikbaar voor alle (urgente) vragen.

Lessen en trainingen

Inburgeringslessen, PVT-workshops en andere trainingen gaan niet door op de gebruikelijke manier. Voor bepaalde niveaugroepen worden videolessen aangeboden die vergelijkbaar zijn met het reguliere inburgeringsonderwijs. Voor de andere groepen, bijvoorbeeld de analfabeten, geldt dat docenten en taalcoaches op afstand de taal proberen te onderhouden, met creatieve opdrachten via bijvoorbeeld Whatsapp.

1-op-1 begeleiding door taalcoaches en participatiecoaches

Tot en met 11 mei hadden vrijwilligers contact met hun maatje via Whatsapp, telefoon etc. Lees bijvoorbeeld hoe Clara online taalcoaching doet. Vanaf 11 mei ontmoeten coaches en vluchtelingen elkaar weer 1 op 1. Uiteraard ook daar binnen de richtlijnen van het RIVM.

Huisvesting

Vanwege de verscherpte maatregelen is de huisvesting van statushouders opgeschort. COA, VNG en VluchtelingenWerk onderzoeken of we een manier kunnen vinden om veillig te huisvesten binnen de huidige (on)mogelijkheden.

Informatie voor vluchtelingen

Voor meer informatie over het Coronavirus in meerdere talen, kijk op de de pagina Corona voor anderstaligen en laaggeletterden.