Gemeenten & Professionals, 7 juli 2022

VluchtelingenWerk ontvangt cheque van Pallas Athene College

EDE Op donderdag 16 juni heeft het Pallas Athene College op een feestelijke manier de actiemaand van de vluchteling afgesloten. In de grote aula en in het bijzijn van de leerlingen heeft conrector Ingrid van Weert een cheque ter waarde van 6138,55 euro overhandigd aan Greetje Appelman en Nynke Baron van Vluchtelingenwerk Nederland. Deze dames bedankten de leerlingen voor hun inzet en legden uit waar het geld voor gebruikt gaat worden. ,,We zijn dankbaar voor jullie inzet en erg blij met dit geweldige bedrag. We kunnen met dit geld veel vluchtelingen helpen door hen financieel te steunen vanuit het Noodfonds. Een deel van de kosten van de vliegtickets voor gezinshereniging wordt uit het Noodfonds betaald.

De actiemaand is een initiatief van een groep docenten, medewerkers en leerlingen van het Pallas Athene College. Sanela Lit, docent Engels, vertelt: ,,Toen de eerste vluchtelingen uit Oekraïne naar Harskamp arriveerden, zocht ik contact op met Esther Blokker, een coördinator bij de Coördinatie Vrijwilligers Vluchtelingen Ede (CVVE), met de vraag wat wij als school voor de vluchtelingen konden betekenen. Al snel werd duidelijk dat er tussen de vluchtelingen veel kinderen waren die graag zo snel mogelijk weer naar school wilden. De kinderen hadden geen schooltassen en geen schoolspullen. Al dezelfde dag startte de actie ‘Elk kind een schooltas’ op het Pallas. Leerlingen, ouders, collega’s en lokale bedrijven werden opgeroepen schooltassen en schoolmateriaal in te zamelen. Het doel was 180 volledig gevulde tassen, maar na een week actievoeren konden we op 1 april in totaal ongeveer 240 schooltassen overhandigen aan de CVVE. De actie was een enorm succes.”

 

Hier bleef het echter niet bij. De leerlingen van het Pallas voerden de actie door. Ze verzamelden petflessen en deden allerlei klusjes in hun eigen tijd om geld in te zamelen. Klassen 1 en 2 deden ook mee aan de sponsorloop. De activiteiten duurden de hele maand april en werden afgesloten met een prachtige braderie op 20 april. Mirjam Visser-Koogje, de hoofdconciërge, zorgde dat alles op de rolletjes verliep. ,,Deze dag zullen we niet snel vergeten. Het schoolplein bruiste met leerlingen, ouders, familieleden die even langskwamen voor een hapje en een drankje, een lift met een kraan van 20 meter, een rondje in een limo, een kunstveiling, de bloemenmarkt. Er was van alles te beleven, maar misschien de meest indrukwekkend moment was een kraam met Oekraïens eten. Een aantal Oekraïense vluchtelingen uit Harskamp heeft het voor elkaar gekregen om met gesponsorde ingrediënten een groot aantal Oekraïense hapjes te maken en op de braderie te verkopen. Iedereen wilde wat proeven en op de foto met onze Oekraïense gasten. De kraam was binnen de kortste tijd leeg.” Het resultaat van is een prachtig bedrag dat de school heeft opgehaald voor de Vluchtelingenwerk Nederland. 

 

Het Pallas Athene College kijkt met veel plezier terug naar de actiemaand. ,,De maatschappelijke betrokkenheid van onze leerlingen vinden we ontzettend belangrijk en waardevol. We zijn een openbare school en we leiden leerlingen op tot zelfbewuste burgers in de internationale wereld. Dit is hier een prachtig voorbeeld van en in de toekomst zullen we als school hier aandacht aan blijven schenken.”