Gemeenten & Professionals, 10 november 2020

VluchtelingenWerk ontwikkelt voorlichtingenreeks over gezondheidszorg in Amsterdam

Begin dit jaar heeft de gemeente Amsterdam aan VluchtelingenWerk West en Midden-Nederland de opdracht gegeven een op maat gemaakte voorlichtingenreeks te ontwikkelen over de Nederlandse gezondheidszorg. De voorlichtingsbijeenkomsten worden aangeboden aan alle nieuwkomers die in 2020 in de gemeente Amsterdam zijn gehuisvest. Inmiddels loopt het pilotproject – een afgeleide van het eigen MindFit programma van VluchtelingenWerk - onder de naam Gezond in Amsterdam.
placeholder

MindFit projectleider Bärbel Kühn: “We zijn heel trots dat de gemeente Amsterdam onze expertise heeft ingeroepen begin dit jaar. Gezond in Amsterdam zou op 16 maart van start gaan, maar door de coronamaatregelen die de dag daarvoor werden ingevoerd, moesten we de eerste groepen helaas afzeggen. We hebben de deelnemers toen de net ontwikkelde Informatiepakketten over stress in tijden van corona toegestuurd en zijn vast aan de slag gegaan met een online variant van Gezond in Amsterdam.”

Fysieke en online versie

Het pilotproject loopt erg goed. “Sinds juni hebben we de voorlichting aan twaalf groepen kunnen geven en de verwachting is dat daar voor het einde van het jaar nog zes tot acht groepen bijkomen", vertelt Kühn. “Op dit moment werken we zowel met de fysieke als met de online versie. De voorlichting wordt nu in het Arabisch, Tigrinya en Turks gegeven. Binnenkort starten ook de taalgroepen Farsi en Dari.”

Effectieve methode

Gezond in Amsterdam heeft een meer voorlichtend karakter, maar onze trainers werken net als bij de originele MindFit training interactief, met beeld- en filmmateriaal en korte energizers. Onze ervaring is dat dit de meest effectieve methode is om de informatie beter te laten beklijven”, aldus Kühn. De deelnemers wonen pas kort in Amsterdam en hebben veel baat bij de informatie, die vooral gericht is op kennis over het gezondheidssysteem en de preventie van psychische en andere gezondheidsklachten. Extra belangrijk in deze voor velen stressvolle coronatijd!

Positieve reacties

De pilot voor de gemeente Amsterdam is succesvol gebleken en inmiddels heeft de gemeente Weesp ook interesse. “We krijgen positieve reacties van de deelnemers en kunnen op deze manier veel mensen bereiken", meent Kühn. “Laten we hopen op een vervolg in 2021!”

:

Bied Afghanen bescherming

VluchtelingenWerk Nederland roept het Nederlandse kabinet op om Afghaanse vluchtelingen de bescherming te bieden die zij nu heel hard nodig hebben. Help ook mee en laat je stem horen!
Teken nu de petitie