Vluchtelingenwerk Uden is op zoek naar vrijwilligers: ‘Ook de vrijwilliger zelf krijgt er veel voor terug’
Met een glimlach komt Hassan Alhourani het kantoor van Vluchtelingenwerk Uden aan de Volkelseweg binnen. “Een beetje later, maar ik moest nog mee als begeleider naar een doktersafspraak”, verontschuldigt hij zich. De 24-jarige Syriër vluchtte 5 jaar geleden naar Nederland. Vluchtelingenwerk hielp hem bij het integreren in de Nederlandse samenleving; inmiddels helpt hij anderen. Zo begeleidt hij vluchtelingen bij bepaalde afspraken, geeft hij voorlichting op scholen en organisaties en is hij inzetbaar als tolk. “Ik ben blij hier in Uden. Het is een mooie plek en de mensen zijn aardig”, vindt hij. Hij herinnert zich nog goed hoe hij moest wennen toen hij hier 5 jaar geleden aan kwam. “Eerst verbleef ik in verschillende asielzoekerscentra, tot ik een huis in Uden toegewezen kreeg. Als je hier komt, ken je de taal niet. Je moet rekeningen betalen, gas, stroom en internet afsluiten, je inschrijven bij de tandarts en dokter en ga maar door. Daar heeft Vluchtelingenwerk mij heel goed bij geholpen.”
Integreren
Saskia van Heumen is teamleider van VluchtelingenWerk Zuid-Nederland. “Vanaf het begin dat statushouders in Uden aankomen, begeleiden we ze”, vertelt ze. “Dat begint met de huisvesting en dan volgt de participatie in de gemeente Uden. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar vrijwillige maatschappelijk begeleiders die daarbij willen helpen. Naast de vele regelzaken waarbij we ondersteunen, is het kunnen mee doen in Uden van belang. Daarbij kun je denken aan het sociale netwerk, de taalontwikkeling en het leren kennen van leuke Udense plekken.” Als maatschappelijk begeleider word je voor ongeveer een jaar aan een vluchteling gekoppeld.
Taalcoach
Je kunt er ook voor kiezen om een vluchteling te helpen bij het oefenen van de Nederlandse taal. “Dit doe je meestal één keer in de week. Het oefenen van de vocabulaire is vaak gericht op waar de vluchteling op dat moment mee bezig is. Ook ga je samen op pad naar bijvoorbeeld de markt, of je maakt samen een rondje om Uden te ontdekken. Wat bijvoorbeeld heel leuk zou zijn is een wandelende taalcoach, die met een groepje door Uden wandelt, op zoek naar de leukste plekken.” Hassan, die in september start met de opleiding Social Work op de HAN in Nijmegen, doet inmiddels vlot zijn verhaal in het Nederlands. “Ik ben altijd met de taal bezig want ik wil me blijven ontwikkelen. Het gaat wel goed, maar het kan nog veel beter!”
‘Krijgt er veel voor terug’
Alle vrijwilligers krijgen als ze starten een basistraining, en daarnaast mag je als vrijwilliger gratis gebruik maken van allerhande cursussen en trainingen. Hassan benadrukt dat je niks verplicht bent. “Of je maar één keer in de maand kan of twee dagen in de week, dat kun je allemaal afstemmen. Alles gaat stap voor stap en iedereen kan het! Ik vind het een echte meerwaarde. Je leert nieuwe mensen kennen, een andere cultuur en een andere taal. Je komt altijd wel grappige verhalen tegen. Ik haal er zelf veel plezier uit en heb er veel aan gehad.” Saskia vult aan: “Het is een tijdsbesteding waar niet alleen de vluchteling veel aan heeft, maar ook de vrijwilliger zelf krijgt er veel voor terug.”
Meer info
Er zijn nog veel meer vrijwilligersplekken in te vullen, zoals het geven van voorlichting, fiets- en computerlessen en het (juridisch) spreekuur. Kijk voor meer informatie op www.vluchtelingenwerk.nl. Heb je interesse? Mail dan naar svanheumen@vluchtelingenwerk.nl.
Lees hier artikel door Temmie van Uden: https://www.kliknieuws.nl/regio/uden/178413/vluchtelingenwerk-uden-is-op-zoek-naar-vrijwilligers-ook-de-vri