Gemeenten & Professionals, 1 mei 2019

VluchtelingenWerk Vijfheerenlanden zoekt versterking

VluchtelingenWerk heeft vorig jaar met een zeer kleine ploeg acht statushouders gehuisvest en op weg geholpen in Vijfheerenlanden. In de gemeente, maar ook met al het ‘papierwerk’. Ook dit jaar is er weer veel werk te verrichten. Daarvoor zijn we op zoek naar vrijwilligers die aan de slag willen als maatschappelijk begeleider, juridische begeleider of taalcoach.
placeholder

Vrijwilligster Iet is allergisch voor onrecht. En dat is een goede eigenschap voor een juridische begeleider. Ze vertelt over een lastig dossier, over absurde regeltjes en de gevolgen daarvan op de levens van cliënten. ‘Ik heb zoveel zaken voorbij zien komen waarbij ik het idee had: Blij dat ik hier bij zit. Ik, of een collega van VluchtelingenWerk. Zo’n zaak had ook anders, voor onze cliënten, veel minder gunstig kunnen aflopen. Dat gevoel… Daar doen we het hier met z’n allen voor.’

Gezond verstand

Juridische begeleiders geven uitleg aan vluchtelingen over brieven en formulieren die ze ontvangen. Ze beantwoorden vragen tijdens spreekuren en begeleiden aanvragen voor gezinsherenigingen. Ook onderhouden ze  contact met betrokken partijen zoals IND, advocaten en ambassades. Zo helpen ze een vluchteling – net nieuw in een onbekend land, in een onzekere periode in zijn leven op weg.
Een juridisch begeleider hoeft geen juridisch profiel te hebben. Gezond verstand en brede nieuwsgierigheid is meer dan voldoende. Vrijwilligers van Vluchtelingenwerk krijgen een goede training over vraagstukken rond verblijfsrecht en gezinshereniging.

Wat krijg je er voor terug?

VluchtelingenWerk begeleidt al veertig jaar vluchtelingen van welkom naar werk, van aankomst naar toekomst. Als vrijwilliger doe je boeiend en zinvol werk en lever je een bijdrage aan een samenleving met verbeterde kansen voor nieuwkomers.

Bewonderenswaardig

‘Helemaal opnieuw moeten beginnen, in een nieuw land, in een vreemde taal. Ik zie van dichtbij hoe statushouders hun best doen hier snel mee te doen. Dat vind ik heel erg bewonderenswaardig', zegt vrijwilliger Anne (46). ‘Ik vraag me wel eens af, hoe zou ik dat doen? Dit werk zet mij weer even met beide benen op de grond.’

Wie komt ons team in Vijfheerenlanden versterken? Als juridisch begeleider, maatschappelijk begeleider, administratief medewerker of taalcoach? Zie hier de vacatures:
https://www.vluchtelingenwerk.nl/node/239693/content/vacatures?field_gemeente_vac_ref_tid=vijfheerenlanden