Gemeenten & Professionals, 31 augustus 2017

Vluchten in Zinnen: heftige gedichtjes van een stagiaire

Als stagiair bij VluchtelingenWerk komt er heel wat op je af. Ook voor Anna Meuzelaar (1996) die stage liep als maatschappelijk begeleider in Sliedrecht. Om haar ervaringen een plek te geven, klom ze in de pen.
placeholder

De pakkend geschreven, prachtige gedichtjes – die recht uit het hart kwamen en de lezer recht in het hart raken – werden gepubliceerd op sociale media. VluchtelingenWerk Zuidwest-Nederland vond ze te mooi voor alleen die vluchtige media. Daarom is van de mooiste gedichten nu een boekje gemaakt: Vluchten in Zinnen. Het eerste exemplaar van dat boekje wordt maandagmiddag 4 september aangeboden aan wethouder Hanny Visser die namens de gemeente Sliedrecht aanwezig is.

Heftige momenten

‘Onze mensen horen vaak de gruwelijkste levensverhalen, van vluchtelingen die veel verdriet hebben. Ze zien nieuwkomers worstelen om een nieuw bestaan op te bouwen. Iedereen heeft zo een eigen manier hiermee om te gaan. Anna Meuzelaar schreef haar ervaringen op. Voor haarzelf, om de heftige momenten een plekje te geven. En voor anderen om die ervaringen en emoties te delen, om ervan te kunnen leren’, zo schreef Mirjam Huisman, directeur van Vluchtelingenwerk Zuidwest-Nederland in het voorwoord van ‘Vluchten in Zinnen’.

‘We hebben het over vluchtelingen. In mijn gedichten zijn het individuen’, aldus Anna Meuzelaar. ‘Niet de mens die in de media wordt geportretteerd, maar de mens die het recht heeft gezien, gehoord en geliefd te zijn.’
De boekpresentatie is maandag op het kantoor van VluchtelingenWerk Sliedrecht (De Reling, Industrieweg 13) en begint om 16.15 uur.

 

Kogels


De oorlog
die ik in mijn hoofd voerde
maakte nog meer kapot
dan de kogels
die mij ooit raakten

(Uit Vluchten in Zinnen, Anna Meuzelaar, 2017)