Gemeenten & Professionals, 4 juni 2014

VoorleesExpress Harderwijk van start

Begin september start in Harderwijk een nieuw project: de VoorleesExpress Harderwijk. De VoorleesExpress is een project waarbij kinderen met een taalachterstand wekelijks worden voorgelezen door vrijwilligers. Dit project wordt uitgevoerd door VluchtelingenWerk Oost Nederland, in samenwerking met de Bibliotheek Noordwest Veluwe. Het project loopt al enige seizoenen met veel succes in Ede, Arnhem en Apeldoorn.
placeholder

De VoorleesExpress heeft verschillende doelen. We willen de taalontwikkeling en het leesplezier van kinderen stimuleren. We introduceren het voorleesritueel bij gezinnen en geven de ouders de handvatten om het voorlezen zelf over te nemen en de taalomgeving thuis te verrijken.
Daarnaast willen we mensen met verschillende culturele achtergronden met elkaar in contact brengen. Maar meedoen met de VoorleesExpress is vooral heel erg leuk!

We zoeken in Harderwijk 15 enthousiaste voorlezers en 3 coördinatoren. Als voorlezer lees je wekelijks voor aan kinderen die opgroeien met een taalachterstand. Je leest twintig keer voor bij het gezin thuis, op een vaste avond en tijd. Als voorlezer laat je ouders en kinderen langzaam wennen aan interactief voorlezen, boekjes en verhalen. Met het gezin kijk je hoe het voorlezen het beste past in hun thuissituatie. Je wordt daarbij intensief begeleid door een coördinator. Ook bezoek je regelmatig met het gezin de Bibliotheek Noordwest Veluwe. De tijdsinvestering is gemiddeld 2,5 uur per week. De VoorleesExpress is zowel voor de gezinnen als voorlezers een bijzondere en leerzame ervaring.
Ook zoeken we 3 coördinatoren. We vinden het belangrijk om onze deelnemers intensief te begeleiden. Daarom begeleidt elke coördinator een team van 5 gezinnen en voorlezers. Als coördinator ben je goed op de hoogte van wat er bij de gezinnen thuis gebeurt en houd je de verwachtingen en doelstellingen van voorlezers en gezinnen in het oog.

Heb je affiniteit met kinderen en ben je enthousiast over boeken en (voor)lezen? Heb je interesse in mensen met een andere achtergrond en spreek je vloeiend Nederlands? Meld je dan aan.
Voor meer informatie kun je contact opnemen met Jackeline Mekkes via email: jmekkes@vwon.nl   of tel. 06-5180399 of  0341- 424806

De VoorleesExpress Harderwijk wordt gefinancierd door het Oranje Fonds, de gemeente Harderwijk en Stichting Burger Weeshuis Harderwijk.