Gemeenten & Professionals, 7 december 2022

Vrijwilliger Bart: 'Het vrijwilligerswerk vond mij'

Tijdens de lunchpauze deelt teamleider Sigrun chocoladeletters uit ‘kleinigheidje van Sinterklaas’, zegt ze erbij. Het team in Zweeloo is een hecht team. ‘Net als het team in Ter Apel’ zegt Bart die op beide locaties als vrijwilliger werkt. ‘Maar we kunnen nog wel een paar extra handjes gebruiken!’.
placeholder

Oranje

Bart werkt met vluchtelingen vanaf het moment dat hij naar Drenthe verhuisde: ‘Mijn vrouw is 25 jaar geleden overleden, mijn dochter woont in het buitenland en mijn zoon in Drenthe. Ik heb er toen voor gekozen om naar Drenthe te verhuizen.’ Wat hij toen nog niet wist, is dat er niet veel later vlak bij zijn nieuwe huis een asielzoekerscentrum komt. Een centrum dat veel in het nieuws is geweest: een omgebouwd vakantiepark in Oranje. ‘Maar het was echt allemaal niet zo vreselijk als dat mensen op het nieuws zagen hoor!’. Bart begon als vrijwilliger bij COA en werd bij de sluiten van de opvang in Oranje door VluchtelingenWerk gevraagd of hij niet mee wilde naar de locatie in Veenhuizen.

Niet meer zonder

 ‘Ik heb geen bewuste keuze gemaakt om vrijwilligerswerk te doen, ik was dat ook helemaal niet van plan. Maar door dat opvangcentrum in Oranje zag ik overal posters waarop stond dat ze vrijwilligers zochten. Dus zo heeft het werk mij eigenlijk gevonden! En het gekke is: nu zou ik voor geen goud meer zonder willen.’ Hij blijft even stil. ‘En misschien ook niet meer zonder kúnnen.’ Aan de balie staat een jongeman. ‘Sorry dat ik stoor’ Bart staat op en loopt op hem af. Het spreekuur is twee uur geleden al gesloten. ‘Geen probleem. Wat kan ik voor je doen?’

‘U bent de eerste die echt naar mij geluisterd heeft’

Op de opvanglocatie in Zweeloo biedt een klein team van VluchtelingenWerk begeleiding aan de 450 bewoners. Er werken spreekuurmedewerkers en begeleiders. Bart werkt bij de balie. ‘Dat vind ik echt het leukste werk. Al die verschillende mensen. Vaak vertrekken ze met dezelfde vraag als waarmee ze binnen kwamen, maar toch zie ik ze anders vertrekken. De mensen die hier wonen hebben veel zorgen omdat ze nog geen uitnodiging van de Immigratiedienst hebben gekregen of omdat ze willen weten hoe lang het duurt voordat hun gezin naar Nederland kan komen. Vaak moet je ze zeggen dat ze nog even moeten wachten. Maar ondertussen luister ik wel naar ze, vraag ik wat ze die dag hebben gedaan, complimenteer ik ze met hun Nederlands. En als ze dan weggaan met de woorden: ‘bedankt, u bent de eerste die echt naar mij geluisterd heeft’, dan weet ik waarvoor ik dit werk doe.’

Wij zoeken luisteraars

Wil je net als Bart een luisterend oor bieden? Of kijk je ernaar uit om bewoners te begeleiden bij hun asielprocedure? Dan zoeken we jou!

Vacatures in Zweeloo en omgeving