Gemeenten & Professionals, 28 juni 2021

Vrijwilliger Pascal blikt terug op zijn werk tijdens corona

‘Na de eerste weken in lockdown wisten we: we kunnen niet alles online doen. Dan gaan er echt dingen mis. Toen is het kantoor zo ingericht dat we elkaar weer veilig konden zien,’ vertelt Pascal Rissewijck.  ‘Toch zijn er wel mensen die dankzij corona een valse start hadden in hun nieuwe gemeente.’ Pascal helpt nieuwe vluchtelingen in Oude IJsselstreek al jaren met allerlei praktisch regelwerk. Nu alles weer open gaat, kijk ik met hem terug op een bewogen coronajaar.
placeholder

In maart 2020 veranderde het vrijwilligerswerk abrupt. Normaal was Pascal elke maandag op het kantoor van VluchtelingenWerk Oude IJsselstreek te vinden, nu sprak hij zijn cliënten via whatsapp en telefoon. Maar al snel merkte het team dat sommige belangrijke zaken niet op afstand kunnen.

Voorzichtig naar kantoor

Verzekeringen regelen, een inburgeringscursus zoeken, een huisarts vinden; een nieuwe cliënt moet in korte tijd veel regelen. Daar helpen Pascal en zijn collega’s mee. Maar als iemand nog nauwelijks Nederlands spreekt, is het vrijwel ondoenlijk om alles via scherm goed uit te leggen. Voor je het weet zit iemand in de schulden. Met spatschermen en looproutes begon hun werk daarom toch weer op kantoor onder het motto: ‘Online waar het kan, offline waar het moet’.

Valse start

Toch betekende het voor sommige cliënten wel echt een valse start, vertelt Pascal: ‘In december 2020 kwam een vluchteling van het AZC naar Oude IJsselstreek, toen net alles dicht was. De monteur voor internet had geen tijd rondom de kerstdagen. Hij kon geen meubels kopen omdat alles dicht was. Hij had alleen een bed in zijn woning, deed aan zelfstudie en heeft verder eindeloos rondjes gelopen in het dorp.’

Hele team is nog betrokken

Nu gaat alles weer open, cliënten kunnen gewoon weer binnenlopen op het spreekuur. En alle vrijwilligers zijn gebleven, iedereen zet zich nog steeds in. Pascal rijdt weer op maandag naar kantoor, gelukkig. ‘Ik begon met dit werk toen ik net afgestudeerd was en nog geen werk had. Nu doe ik het nog steeds, naast mijn vierdaagse werkweek. Het is leuk werk in een gezellig team, waarbij ik steeds nieuwe dingen leer. En ik vind het vooral mooi om de groei te zien bij de mensen die je helpt, te zien hoe ze hun plek in de gemeente vinden.'