Gemeenten & Professionals, 14 september 2022

Vrijwilliger Tom - "Je komt uit je eigen bubbel"

Tom is al drie jaar met veel plezier vrijwilliger maatschappelijk begeleider op locatie VluchtelingenWerk Den Haag. Eerder heeft hij jaren gewerkt bij verschillende grote gemeenten als adviseur. Nu is het zoals hij zelf zegt "payback time": terugdoen en geven aan de maatschappij. "Je kan iets betekenen voor een vluchteling, maar ze betekenen ook iets voor jou".
placeholder

Je kan iets betekenen voor een vluchteling, maar ze betekenen ook iets voor jou

Grote organisatie achter de vluchteling

Tom heeft in diverse landen gewoond, want zijn vrouw is diplomaat. Toen ze terugkwamen naar Nederland, verliep solliciteren gezien leeftijd wat moeizaam. Daar kwam corona ook nog eens overheen. Daarom is hij opzoek gegaan naar iets waar hij zich nuttig kon maken voor anderen. Als eerste is bij begonnen als taalmaatje via een andere organisatie. Daar kwam hij voor het eerst intensief met vluchtelingen in contact. 

Ik dacht altijd dat deze mensen met een koffertje op de stoep staan en het dan maar moeten uitzoeken. Niks bleek minder waar

Ongekend wat een organisatie er daarachter zit merkte hij. "Echt iets voor mij om me bij zo’n organisatie aan te sluiten als vrijwilliger". Na een korte verkenning kwam hij bij VluchtelingenWerk terecht. Vooral praktische dingen voor vluchtelingen regelen, dat wilde hij graag en is daarom begonnen als vrijwilliger maatschappelijk begeleider.

Meer vrijwilligers is zeer gewenst

Op dit moment begeleidt Tom 38 cliënten. "Veel te veel, waardoor ik niet iedereen evenveel aandacht kan geven". Maar door het tekort aan vrijwilligers kan het op dit moment niet anders, want iedereen heeft recht op begeleiding. "Hopelijk komt hier snel verandering in".

De lijntjes met andere collega's zijn kort en daarom gaat samenwerken goed. Wat belangrijk is, vooral aan het begin, is dat je weet bij wie je waarvoor moet zijn. Je moet bijvoorbeeld weten wie de voedselbank aanvragen doorgeleid. "Daarom is het zo fijn dat je aan het begin meeloopt met ervaren krachten”. Zo wordt je opgeleid en zijn er bijvoorbeeld team meetings waar je een casus in kan brengen of ideeën voordragen.

 

Jezelf verplaatsen in een ander

Er zijn uiteraard ook momenten tijdens de begeleiding van vluchtelingen dat je tegen iets aanloopt. Vaak is dat taal. Maar soms zijn er zaken waar je normaal gesproken niet mee in aanraking komt. Zoals een uitkering krijgen, wat betekent het voor mensen om een uitkering te krijgen? "Je komt daardoor uit je eigen bubbel. Het is hier belangrijk om je te verplaatsen in je cliënten en je te verdiepen in het onderwerp". Als je binnenkomt bij VluchtelingenWerk als vrijwilliger krijg je training on the job en loop je mee met je collega's. Ook wordt er veel informatie beschikbaar gesteld op intranet en er worden diverse trainingen en opleidingstrajecten aangeboden. Tom vindt vooral 'landendag' trainingen interessant. In Den Haag zijn er bijvoorbeeld veel Eritrese vluchtelingen en Tom liep wel eens tegen cultuur zaken aan. Ook hier zijn trainingen voor. Tijdens een landendag leer je alles over de geschiedenis van het land, achtergrond van het conflict in het land en cultuur. "Echt een eye-opener en je begrijpt direct waarom het eerder niet liep zoals jij dacht en hoe je het in de toekomst anders aan kan pakken".

Afscheid nemen valt soms zwaar

Na een jaar komt maatschappelijk begeleiding voor elke client ten einde bij VluchtelingenWerk Den Haag. Tijdens het eindgesprek neem je samen een document door waar de laatste belangrijke punten op staan die we als VluchtelingenWerk graag mee willen geven. Hierin is o.a. opgenomen welke andere instellingen ze hierna in kunnen schakelen voor bepaalde zaken indien nodig.

Bij sommige cliënten vind ik het echt lastig om afscheid te moeten nemen. Je bouwt in die tijd een hechte band met elkaar op

placeholder

Wij zijn op zoek naar jou

Wil jij net als Tom echt iets betekenen? Wij kunnen jouw inzet goed gebruiken! Meld je aan om als vrijwilliger te werken op één van onze opvanglocaties of integratiekantoren.

Meld je aan