Gemeenten & Professionals, 16 september 2019

Week van de Werving: Ervaringsdeskundige aan het woord!

Homa is Juridisch Begeleider bij VluchtelingenWerk en heeft zelf een vluchtelingenachtergrond. Ze is in 2015 naar Nederland gekomen en heeft dus ook meegemaakt wat andere vluchtelingen hebben meegemaakt. Benieuwd naar haar verhaal en naar wat haar motiveert? Lees dan snel hier verder:
placeholder

Wat is jouw motivatie om vrijwilligerswerk te doen?
Er waren eigenlijk twee redenen dat ik vrijwilligerswerk ben gaan doen. Eerst dacht ik dat het mij zou helpen om tussen de mensen te zijn. Als je een vluchteling bent en je kent niemand, dan is het heel moeilijk om met mensen in contact te komen. Met vrijwilligers werk heb je wel deze mogelijkheid. Daarbij had ik eigenlijk nooit in mijn land de gelegenheid gehad om te kunnen werken en toen ik hier in Nederland kwam was ik bang om te gaan werken terwijl ik heel graag dat wilde. Ik dacht vrijwilligerswerk kan mij helpen om deze stap te maken en het was waar. Na een maand te werken bij VluchtelingenWerk waren al mijn angsten weg.

Waarom heb je gekozen voor vrijwilligerswerk bij onze organisatie?
Eerst vanwege mijn afkomst, ik ben een van de vluchtelingen die in 2015 naar Nederland is gekomen dus ik heb ook meegemaakt wat andere vluchtelingen hebben meegemaakt en met de zelfde asielprocedure. Daarom dacht ik dat ik de cliënten bij VluchtelingenWerk beter kan begrijpen en misschien daardoor ook beter kan helpen. Ten tweede wilde ik graag vanaf september met mijn opleiding Law in society beginnen. Daarom dacht ik dit een heel goede mogelijkheid voor me zou zijn om ik in praktijk met deze opleiding kennis te maken.

Wat is je leukste of mooiste ervaring als vrijwilliger? Je kunt hierbij denken aan ontroerende situaties of juist heel grappig.
Tijdens het werk bij VluchtelingenWerk heb ik veel geleerd en heb ik ook vaak opgemerkt dat cultuur een belangrijke rol speelt in de maatschappij en ook in de werkomgeving. Ik weet eigenlijk niet zo snel een grappige ervaring maar iets dat ik belangrijk vind om te vertellen is dat het in mijn cultuur heel moeilijk is om tegen je werkgever nee te zeggen en het was altijd heel stressvol voor mij is in tegenstelling tot andere collega’s die dat heel makkelijk konden.

Jij bent als vluchteling bij ons in begeleiding geweest. Hoe heb jij deze begeleiding ervaren?
De begeleiding was eigenlijk perfect, ik had altijd vragen hoewel soms die vragen heel eenvoudig waren. Maar ik kreeg altijd een duidelijk antwoord. Ik ben van nature iemand die niet makkelijk vragen stelt maar bij VluchtelingenWerk was de sfeer was zo dat ik gewoon makkelijk vragen kon stellen en antwoord kon krijgen.

Wat is jouw motivatie om vrijwilligerswerk te doen?
Ten eerste vind ik het thema van migratie heel interessant en voel ik me zelf betrokken bij de uitdagingen die vluchtelingen ervaren. Ik heb altijd iets willen doen om te helpen maar wist nooit wat en hoe dat kon. Rond mijn 35e ben ik terug naar de Universiteit gegaan en mijn proefschrift ging over arbeidsmarkt integratie van statushouders in onderzoek samen met het COA, IOM en UAF. Ik heb daardoor meer begrip gekregen over mogelijke kernpunten van hun dagelijkse leven. Eentje daarvan is het feit dat als mensen nog steeds met gezinshereniging bezig zijn, ze heel veel moeite hebben met hun integratie in de Nederlandse maatschappij.

Ten tweede ben ik in februari afgestudeerd en ik wil meer ervaring opdoen dichtbij mijn huis (ik heb een klein mannetje thuis). Ik kan ook momenteel maximaal 2 dagdelen per week bijdragen en dat is ook bij VluchtelingenWerk geen probleem.

Ten derde vond ik de trainingsmogelijkheden heel interessant. Ik kan mezelf ontwikkelen op mijn eigen tempo. Eigenlijk heb ik tot nu toe geen twee keer dezelfde situatie ervaren. Alle cliënten die ik heb leren kennen hebben specifieke uitdagingen. Mijn werk is dan heel gevarieerd.

Wil jij ook belangrijk werk doen waarbij in meer dan één opzicht een wereld voor je opengaat? Echt iets betekenen voor een vluchteling? Kijk dan op: www.vluchtelingenwerk.nl/zuidnederland/word-vrijwilliger