Gemeenten & Professionals, 29 oktober 2018

Werelds koken en eten in Zwolle

In oktober vond het integratiediner, een samenwerking tussen Resto VanHarte Zwolle en Vluchtelingenwerk Zwolle, plaats. Vier koks uit Eritrea en Syrië kookten traditionele gerechten voor een groep van ongeveer 80 mensen. Van tevoren hebben de koks samen met de medewerkers van Resto VanHarte gebrainstormd over het 3-gangen menu wat gepaard ging met veel Babylonische spraakverwarring en gelach.
placeholder

Samen met de medewerkers van Resto VanHarte zijn er boodschappen gedaan en is er een hele middag gekookt. Toen de gasten een voor een binnenkwamen, steeg de spanning over of het wel in de smaak zou vallen en hoe gaan we de porties eigenlijk opdienen? Maar dankzij alle vrijwilligers verliep de avond soepel.

Als voorgerecht een linzensoep, gevolgd door een Eritrese pannenkoek gevuld met kip en saus. Daarna Syrische rijst met doperwten en Frekeh met lamsvlees . Om de integratie compleet te maken eindigden we met oer-Hollandse zelfgemaakte vanillevla met een toefje slagroom. De gasten waren aangenaam verrast over het menu en aan veel tafels ontstonden gesprekken, spontaan tussen mensen die elkaar nooit spreken of misschien niet eens ontmoeten. Als kers op de taart kregen we een optreden van het smartlappenkoor om de avond stemmig af te sluiten, waarbij toch voornamelijk de wat blanke ouderen onder ons de liedjes uit volle borst meezongen.

Samen werken, eten en praten, dat is het beste 3- gangenmenu voor integratie en daarom mogen we terugkijken op een zeer geslaagde avond.