Gemeenten & Professionals, 25 mei 2021

Wereldvluchtelingendag 2021: Vluchtelingen komen bij Nederlanders thuis een bakkie doen

Rondom Wereldvluchtelingendag (20 juni) komen vluchtelingen met de typisch Hollandse uitnodiging: Bakkie doen? bij Nederlanders thuis langs om een gesprek aan te knopen. Voor vluchtelingen en Nederlanders is het niet zo vanzelfsprekend om elkaar tegen te komen, zeker niet in coronatijd. Door het aanbieden van een overheerlijk kopje koffie bij Nederlanders thuis op de stoep kunnen vluchtelingen Nederlanders leren kennen en andersom.
placeholder

Bakkie met The Voice-winnaar Dani
Een manier om misvattingen en voordelen te ontkrachten is met elkaar in gesprek te gaan. Dani van Velthoven, winnaar van The Voice of Holland 2021, kreeg onlangs al twee vluchtelingen op bezoek. Mo en Fatima deden met hem een bakkie op de stoep. Dani: " Nieuwe mensen ontmoeten is altijd verrijkend en inspirerend. Zeker als dit iemand is met een volledig andere achtergrond dan jij. Dat levert nieuwe inzichten op. Wellicht zijn er meer overeenkomsten dan je van te voren dacht. Ik vind initiatieven zoals deze daarom fantastisch."
Bekijk hier het filmpje van de ontmoeting van Dani met Mo en Fatima:


Snellere integratie
VluchtelingenWerk organiseert al jaren de actie 'Bakkie Doen? ’, waarbij vluchtelingen in winkelstraten en op stations aan voorbijgangers een kop koffie aanbieden. En dat leverde duizenden bijzondere, openhartige en mooie ontmoetingen op. Het gevoel krijgen dat je erbij hoort draagt bij aan een goede start en snellere integratie in Nederland. En dat begint vaak met iets 'simpels' als samen een kopje koffie drinken. Vanwege corona zijn de mogelijkheden tot fysieke ontmoetingen en bijeenkomsten met veel mensen beperkt. Daarom komen vluchtelingen dit jaar op 18, 19 of 20 juni bij mensen thuis met een bakkie.

Aanmelden is t/m 6 juni mogelijk via www.vluchtelingenwerk.nl/bakkieaanhuis

Bied Afghanen bescherming

VluchtelingenWerk Nederland roept het Nederlandse kabinet op om Afghaanse vluchtelingen de bescherming te bieden die zij nu heel hard nodig hebben. Help ook mee en laat je stem horen!
Teken nu de petitie