Gemeenten & Professionals, 21 juni 2019

Wereldvluchtelingendag sluit je natuurlijk af met een Wereldbuffet

20 juni, Wereldvluchtelingendag. Dit is een speciale herdenkingsdag die sinds 2001 jaarlijks wordt 'gevierd' in meer dan 100 landen om begrip voor vluchtelingen aan te kaarten en hun bijdragen aan de vrede te vieren. Dit jaar vond de viering voor de tweede keer plaats in de Krimpenerwaard op het terrein van welzijnsstichting SWOS. Wereldvluchtelingendag Krimpenerwaard wordt georganiseerd door VluchtelingenWerk, Krimpenerwaard Intercultureel en SWOS.
placeholder

Bij binnenkomst mocht iedereen een wens voor 2019 op een hartjessticker schrijven en deze op een groot bord plakken. Het is een prachtige collage geworden met heel mooie woorden, zoals: vrede, rust en 'ik hoop dat mijn dochter komt'. Wethouder Sleeuwenhoek opende de ochtend met een warm welkom aan alle aanwezigen (zie foto boven)
De tweede spreker was statushouder Helen Belay Dagnew uit Eritrea , de derde spreker was Fadia Khlief uit Syrie. Zij hebben gesproken over hoe zij de ontvangst en inburgering in Nederland hebben ervaren.

Wereldbuffet

Het programma kreeg een vervolg buiten op de Oranjeplaats. Het gemêleerde gezelschap luisterde naar - en zong mee - met het vrouwenkoor 'de Stormvrouwen'. Daarna werd er genoten en gedanst tijden het optreden van het Oegandese kinder-djembe-koor. De afsluiting was een ‘ Wereldbuffet’. Samengesteld en gekookt door Nadia en haar team vrijwilligers.
Er waren wel 150 bezoekers van ongeveer 20 verschillende nationaliteiten. Het was een intitiatief van VluchtelingenWerk waarbij samenwerking werd gezocht met het KIC en met Stichting SWOS. Het was wederom een zeer geslaagde dag en we gaan volgend jaar zeker opnieuw de samenwerking aan, uitgebreid met het Taalhuis!