Gemeenten & Professionals, 24 januari 2020

WURth-while: waardevol startpunt voor vluchtelingenstudenten

Andrés en Hadi hebben beide een academische achtergrond en de motivatie om daarmee aan de slag te gaan. Maar het was even zoeken naar een startpunt in Nederland. Die hebben ze gevonden in het WURth-while programma van de Wageningen University en Research (WUR). WURth-while biedt de mogelijkheid om één of meerdere vakken te volgen. Ken je een vluchtelingen met een academische achtergrond? Misschien is WURth-while ook iets voor hem of haar!
placeholder

Andrés (37) woont op een AZC. Hij wilde graag wat doen in zijn vrije tijd. Nu volgt hij vier vakken bij WURth-While die zijn leven weer wat kleur geven. Het is volgens Andrés de beste manier om je tijd in te vullen als je zit te wachten op de IND. Andrés vertelt: “Je hebt een keuze: lig op bed of doe iets voor jezelf voor je persoonlijke ontwikkeling.” Het WURth-while programma geeft Andrés meer dan een doel. “Het zijn niet alleen de vakken die je volgt, maar ook het hele studentenleven er om heen.” zegt Andrés. Nu voelt hij zich een onderdeel van een gemeenschap.

Hadi (36) ronde zijn vakken af die hij volgde via het WURth-while programma en studeert nu aan zijn Master. “In het begin melde ik me aan voor één vak. De studiecoördinator vertelde me aan de hand van mijn CV dat ik overgekwalificeerd was. Ik was zo blij om dat te horen!” Want daardoor kon Hadi meerdere vakken gaan volgen en inmiddels heeft hij zeven vakken afgerond. “Nu heb ik meer zelfvertrouwen tijdens de lessen en over mijn achtergrond. Dit is wat ik zo waardeer aan het WURth-while programma.” Hadi was zo te spreken over het WURth-while programma dat hij hierover veel met zijn vrouw sprak en zij volgt nu ook vakken.

Beide vinden het WURth-while programma een goede voorbereiding op een studie of werken in Nederland. Andrés: “Het is een soort training om te leren omgaan met het academische leven.” De Master wordt makkelijker om te volgen, doordat Hadi al kennis heeft van het studiesysteem, studiecultuur en de studie eisen. “Daarnaast verbetert je taalkennis, omdat je speciale begrippen hebt in elk vak.” zegt Hadi. Dus de geavanceerde lessen worden makkelijker door de voorkennis van universiteitsjargon. Ook komen vluchtelingen in contact met internationale en Nederlandse studenten. Dat netwerk helpt de studenten om zich te ontwikkelen in de Engelse of Nederlandse taal en om meer te leren van andere culturen.

In 2019 volgden 23 vluchtelingen een of meerdere vakken bij WURth-while. Het programma loopt tot in ieder geval het studiejaar 2022. Heb jij iemand in gedachten voor wie WURth-while een uitkomst zou zijn? Lees de flyer voor uitleg over het programma. Of neem contact op met Pieter van den Ende via pvandenende@vluchtelingenwerk.nl of bel 06-19290570.

Meer informatie over het WURth-while programma vind je hier.

Ook andere universiteiten hebben een programma voor vluchtelingen:
Universiteit Utrecht
Technische Universiteit Eindhoven
Universiteit Leiden
Radboud University Nijmegen
Tilburg University
Maastricht University